zaterdag 19 augustus 2017

Hypocriet!


Een paar maanden geleden ging ik op zoek naar een nieuw telefoonhoesje. Het oude was nog niet kapot of zo maar na  anderhalf jaar gebruik was ik er op uitgekeken. Omdat ik dat een hele slechte reden voor vervanging vind sprak ik met mijzelf af dat ik alleen iets in een fysieke winkel mocht kopen. Bij de internetdiscounters wilde ik al helemaal niet shoppen. Voor mijn gevoel kunnen die bedrijven hun producten alleen maar tegen die absurd lage prijzen aanbieden wanneer zij arbeiders en met name vrouwen en kinderen in lage loonlanden compleet onderbetalen. 

Ik wist bijna precies wat voor soort hoesje ik wilde hebben. Eentje waar mijn pinpas in past en misschien ook nog wel wat geld. Maar wel eentje zonder overslagflap want die flappen vind ik irritant als ik aan het bellen ben. Ik zocht en zocht maar vond niets. Na een paar weken zoeken gaf ik de pijp aan Maarten. Dan maar geen nieuw hoesje.

De week erop zag ik het perfecte hoesje uit de tas van een collega komen. Een beursachtig geval met ruimte voor pasjes, los geld waar de telefoon, gestoken in een klein hoesje, met een magneetje zo in en uit gehaald kon worden. I was in luuf. Maar ja, navraag leerde dat het hoesje bij een internetdiscounter gekocht was. In gedachten zag ik een klein Chinees meisje met bloedende vingertjes het ritsje strak in het kleine beursje naaien. Ik nam mij voor verder te zoeken.

Goed, dit blog heet niet voor niets hypocriet. Want na weer een paar weken winkels afgelopen te hebben downloadde ik de app van de internetdiscounter, zocht tussen alle aanbiedingen naar het hoesje en bestelde het. € 14,95 inclusief verzending vanuit China. Binnen een week lag het in de brievenbus. Het hoesje viel wat tegen maar in gedachten zag ik een Chinese man die aan het eind van zijn werkweek vijf cent mee naar huis nam; te weinig om zijn vrouw, die voor 2 cent per week in een ongeventileerde fabriek leer had staan looien om datzelfde hoesje te maken, en kind fatsoenlijk van te kunnen onderhouden. Aan de bomen die ik vanwege de CO2 uitstoot van het vliegtuig het loodje hadden gelegd wilde ik niet eens denken. 

Ik nam het hoesje in gebruik maar na een maand begon de magneet zijn kracht te verliezen, had ik al een aantal maal met mijn vel tussen die hele strakke rits gezetten en gooide het hoesje, samen met mijn principes, in de vuilnisbak. Het oude exemplaar werd weer van stal gehaald.

Van de week zag ik dat het oude exemplaar zijn beste tijd had gehad. Er zat een scheur in. Tijd voor een nieuw exemplaar. Niet meer zo geavanceerd als die ene miskoop. Gewoon eentje met stootranden  en een leuke achterkant. Ik ging niet eens de winkels in de stad langs maar bestelde er gisteren eentje via internet. Een stuk eenvoudiger dan het vorige exemplaar. Alleen de prijs lag ongeveer in dezelfde richting. Ik haalde opgelucht adem. Hier had iemand een eerlijke prij … 

Zucht. Wie houdt wie nou voor de gek. Dit hoesje is waarschijnlijk in diezelfde fabriek, door diezelfde mannen-, vrouwen- of kinderhandjes gemaakt. Dat de prijs wat hoger ligt komt uitsluitend doordat er in Nederland een tussenhandelaar tussen zit en omdat ik, zogenaamd, geen verzendkosten hoef te betalen. Duhuh. 

Ik vraag mij oprecht af: Bestaat de eerlijke prijs, het productieproces zonder uitbuiting, nog wel? Heeft het überhaupt ooit bestaan? Ik vermoed dat ik deze vraag voor mijzelf nooit naar tevredenheid beantwoord krijg. Dus rest mij slechts te genieten van mijn nieuwe 'mandala'-telefoonhoesje en het te gebruiken tot het versleten is. Dat geeft mij dan nog enigszins een goed gevoel.

8 opmerkingen:

 1. Geen idee. Ik heb geen slimme foon en dus ook geen hoesje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het gaat natuurlijk niet alleen om een telefoonhoesje maar ook kleding, interrieurs- en bakspulletjes. Denk aan winkels als Action. Tuingereedschap voor 1 euro, printerpapier voor 50 cent. Of Primark. Rokjes voor 4 euro, truitjes voor 2,5. Prijzen waarvoor je bij (bijvoorbeeld) de HEMA nog geen paar sokken hebt.

   Verwijderen
 2. Ik denk hier vaker over na maar trap toch nog te vaak in de val van goedkoop

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk vele van ons. Daarbij betwijfel ik of de dure merken wel zo goed met de medewerkers onderaan de ladder omgaan. Ik denk dat alles wat we daar meer betalen aan de strijkstok van de eigenaars/grootaandeelhouders blijft hangen. Alleen bij lokale producten kan je als leek nog enigszins zelf beoordelen of het 'schoon' is.

   Verwijderen
 3. Ben bang dat ook de webshops in Nederland, die rond de € 15 rekenen voor dezelfde hoesjes, hun hoesjes in China bestellen.. Die maken pas dikke winst. Ik heb voor een 'niet-merk' telefoon een paar jaar geleden in Nederland in zo'n winkel € 29,95 voor een hoesje in boekvorm betaald. Vond het eigenlijk echt veel te duur, maar de keus was zo klein. En hij ging echt niet langer mee hoor... Dilemma's...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed van je. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar eigenlijk nooit bij stilsta. Da's eigenlijk niet best, he?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een mens moet ergens beginnen. IS dit een mooi ai-opertje wellicht..

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!