maandag 21 augustus 2017

YNAB: Weggegooid geld

In 2001 ben ik lid geworden van de ANWB. Iets met als vrouw alleen op stap zijn en rijden in een tweedehands auto. Waarschijnlijk zal mijn vader er ook wel op aangedrongen hebben. Die is zijn hele rijdende leven lid geweest. 

Een keer per jaar, meestal wanneer het abonnementsgeld voor het nieuwe jaar van mijn rekening wordt afgeschreven denk ik, 'Heb ik dit wel nodig?', maar ja, het is dan toch al betaald en stel je voor dat ik nu net een lekke band rijd of iets anders. Bovendien, zo duur is het allemaal niet en opzeggen is ook zo'n gedoe.

Ondertussen ben ik drie (nieuwe) auto's verder en ben budgeteer ik dat mijn leven er van af hangt. Niet omdat het moet maar omdat het kan. Een van de tips die YNAB (YouNeedABudget) regelmatig geeft is: 'Start regelmatig een nieuw budget en kijk met een frisse blik naar de opgevoerde kosten posten'. Aangezien de zilvervloot twee weken geleden huize Wiebel heeft verlaten leek het mij vandaag een mooi moment om mijn budget met een frisse blik te bekijken. Deze maand is nog een overgangsmaand maar vanf september betaal ik beduidend minder aan wegenbelasting, verzekering en benzine dus…

Dus ging ik aan de slag met een heel nieuw en leeg budget. De meeste categorieen zijn gebleven, sommige hebben een nieuwe hoofdrubriek gekregen en…. ik heb eindelijk, eindelijk mijn ANBW-lidmaatschap aan de wilgen gehangen. 'Weet u het zeker', zei de jongeman verbaasd, 'U heeft al zo veel korting opgebouwd'. Euh… Korting? Waarop? Op een lidmaatschap van iets waar ik nul-komma-niks mee doe? 'Waarom nu?', was de volgende vraag. 'Nieuwe auto met 3 jaar gratis pechhulp, een zoon die automonteur is en bovendien…. ', zei ik. Hij onderbrak mij. 'Dat zijn inderdaad goede redenen. Maar weet u het zeker want…!' Dit keer onderbrak ik hem en ging verder met mijn verhaal. '…bovendien heb ik in de 16 jaar slechts eenmaal gebruik gemaakt van jullie service en wel in 2001, dus hoezo laat ik geld liggen door op te stappen? De ANWB heeft mij alleen maar geld gekost. Op het moment dat het nodig zou zijn lid worden voor een jaar was goedkoper geweest'. 

Eerlijk is eerlijk. De jongeman wist dat pogen mij aan boord van het ANWB-schip te houden een zinloze actie was. Hoewel… 'Wilt u misschien de Kampioen blijven ontvangen en lid blijven zonder Wegenwachthulp'.

Zucht. Ik wist ineens weer waarom ik zo'n hekel heb aan dit soort gesprekken. 

'De Kampioen verdwijnt hier altijd meteen in de papierbak en ik kan mij niet heugen wanneer ik voor het laatst gebruik heb gemaakt van de winkel of een van jullie andere services'.

'Dan schrijf ik u nu uit. U bent nog een maand lid, ontvangt het te veel betaalde abonnementsgeld retour en, mocht u binnen een jaar besluiten om terug te komen, krijgt u uw status als GoldCardHouder weer terug'.  Ik heb de jongeman vriendelijk bedankt, een fijne dag gewenst en opgehangen. De mail met de bevestiging is ondertussen binnen. 

Kan ik nu gaan dromen wat ik met het vrijgekomen geld kan gaan doen. Over wat ik met het weggegooide geld allemaal had kunnen doen wil ik niet eens nadenken. 

8 opmerkingen:

 1. Ik ben ook lid en herinner me dat altijd als ik de kampioen binnenkrijg. Die ik overigens wel altijd snel doorblader. Dat dan weer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doet me eraan denken dat ik de Kampioen al tijdje niet heb ontvangen .....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan wel zeggen 'Zal ik de mijne doorsturen' maar die komt nog maar heel even.. ;-)

   Verwijderen
 3. Ben ooit lid geworden van de ANWB omdat de VISA creditcard veel goedkoper was dan rechtstreeks bij de VISA en ik wilde hem graag hebben. Dat is trouwens nog steeds zo. Inmiddels ben ik Platinalid maar alleen dat.. Nooit geen WW gehad of zoiets. Want ik rijd altijd nieuwe auto's en dan heb je de eerste jaren zoveel service van de autofabrikant dat het echt niet nodig is.
  De Kampioen lees ik altijd heel snel door, maar soms pas maanden later en ja.. ik koop zeker wel eens wat in de winkel of haal de gratis kaarten voor de gebieden waar ik heen ga.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lid blijven en wegenwacht opzeggen. Elke euro is er een.

   Verwijderen
 4. Heel slim! Ik dacht altijd 'ik word wel lid als ik onderweg strand'. Nooit voorgekomen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!