woensdag 6 september 2017

Sjagerijnige kabouter


Iggy is een zogenaamde semi-automaat. Zij is  slechts voorzien van een gas- en een rempedaal, net zoals een echte automaat, maar eigenlijk is het een gewone schakelbak die je, door een klein ingebouwd robotje, het schakelen uit handen kan nemen. Mij maakt dat semi niks uit. Mijn linkerbeen houdt er niet van om een koppeling in te drukken, dus ik ben helemaal blij met deze constructie.  Nou ja, bijna helemaal...

Middels het loslaten of snel induwen van het gaspedaal kan ik het robotje een beetje manipuleren. Laat ik het gas heel even los, schakelt het robotje automatisch door naar een volgende versnelling. Trek ik even heel snel door, dan kan ik het schakelen even uitstellen waardoor Iggy pas op hoge snelheid in naar de vijf doorschakelt. Dat geeft wat extra momentum. Alleen…

Ik denk dat er geen voorgeprogrammeerd robotje in Iggy zit maar dat Suzuki ergens een blik kabouters op de kop heeft getikt voor dit werk en dat Iggy is voorzien van een super sjagerijnig exemplaar. Eentje die het leuk vindt om mij op de meest ongelegen momenten tegen te werken. Eentje, die over het algemeen zo snel mogelijk van de een naar de vijf door wil schakelen zodat-ie weer kan gaan pitten. 

Dus, als ik van rotonde naar rotonde rijd, nog geen dertig rijd en dan het gas loslaat om een beetje leuk de volgende rotonde op te rijden, dan schakelt dat sjagerijn niet terug naar de twee. Nee, dan vindt-ie het leuk de motor in z'n vier even te laten loeien. Wil ik op de snelweg even flink vaart maken om in te halen, gaat-ie op zijn dooie akkertje naar de vijf. 

Van de week dacht ik: Ik heb er genoeg van. Ik ga jou eens een lesje schakelen geven, etterbak dat je bent. Handgeschakeld rijden dus. Het eerste stuk ging prima. Rond de 10 km liet ik het gas wat los (koppelmoment) en ging naar z'n twee. Met 40 km ging ik door naar z'n drie. Uiteindelijk reed ik 80 in z'n vijf. Heel relaxt allemaal. Ik reed een dorp binnen en schakelde rustig terug naar z'n drie en sukkelde met 45-50 km per uur door het dorp. Het stoplicht sprong op rood.. Ik liet het gas wat los, schakelde terug naar de twee maar stond in z'n een. Even twijfelde ik aan mijzelf maar al snel kwam ik er achter dat dat stuk sjagerijn zelfs als-ie niet mee mag doen, toch met z'n lange tengels aan de versnellingsbak zit.  $%^^$%^*&##@#$.

En dat heb ik hem gezegd ook! Meerdere keren zelf. 

Nu moeten jullie niet denken dat ik spijt heb van mijn aankoop. Echt niet. Ik ben nog steeds heel blij met Iggy, mis Suvvertje totaal niet en die versnellingsbak, die went echt wel. En die sjagerijnige kabouter… Die krijg ik wel klein. Echt wel!

8 opmerkingen:

 1. tja, automatisering he.
  alleen doen als je het ook uit kunt schakelen of overrulen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh hemeltje... jij bent een andere automaat gewend. Ik gelukkig niet, dus ik zal hier vast wel aan wennen... ;-)
  Succes en geef die kleine klier maar gewoon op zijn kop hoor.. komt vast goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het went wel.. En in de stad schakel ik nu zelf. Ook wel prettig.

   Verwijderen
  2. Oh kan dat ook dan? Of bedoel je zoals je het nu doet, met gas een beetje loslaten en zo? Ik zal het wel ervaren.
   Vrijdag gaat mijn Jonkie weg, geen inruil dus... ;-)
   Dan hoop ik niet te lang meer wachten!

   Verwijderen
  3. Ja, dat is het voordeel van een semi.. Je kunt kiezen tussen automaat en handgeschakeld...

   Verwijderen
 3. Ik wil al geen kabouter in de tuin. Laat staan in de auto! Sterkte met 'm.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!