maandag 16 oktober 2017

Demotiverend of...

Als 'trotse' eigenaar van een chronische aandoening aan mijn bewegingsapparaat weet ik hoe belangrijk het is om te blijven bewegen om op die manier spieren en pezen soepel en botten sterk te houden. Helaas ben ik van nature ook wat gemakszuchtig (lees lui) aangelegd dus weten en doen clasht wel eens waarbij ik voor mijzelf de meest waanzinnige slappe excuses bedenk. Je kan maar ergens talent voor hebben, nietwaar?  

Afgelopen zomer ben ik na vier jaar gebruik te hebben gemaakt van de motiverende en begeleidende app van Evy overgestapt naar RunKeeper. Iets met 'verandering van spijs doet eten'. Een van de voordelen van RunKeeper is dat wanneer je aansluitend aan een training verder rent, de app dit bijhoudt en bij je trainingsresultaat optelt. Wat mij betreft heel prettig wanneer ik op pad ga voor een rondje van 5 km terwijl ik weet dat de training er na ongeveer 3 km al op zit. 

Een andere optie waar ik blij van word is het feit dat ik doelen kan stellen. In den beginne, toen ik als een speer ging, had ik zo'n doel niet echt nodig. Maar ja, na een week of acht fanatiek trainen kwam de klad er in en werd het tijd voor een doel. Een haalbaat doel. Ik stelde in dat ik op 31 december 100 km onder mijn renschoenen door had laten gaan. Dat kwam, toen ik er aan begon, neer op 20 km per maand, dus 5 km per week. Appeltje eitje dacht ik en stopte toen even helemaal met rennen.

Ondertussen heb ik het rennen weer opgepakt. Ben, zoals gebruikelijk, weer helemaal terug gegaan naar training 1 van '5k for beginners', heb voor mijzelf een haalbaar schema opgesteld en het ritme begint terug te komen. Zo ben ik vandaag voor training 4 de dijk op gegaan. 15 minuten rennen (1 min rennen, 1 minuut wandelen). Het werden er 20 en eenmaal klaar kreeg ik de melding dat ik 42% van mijn doel bereik had. So far so good. 

Eenmaal thuis werk ik de app bij en zie ineens de tekst onderaan de pagina. Wat een demotiverende tekst zeg. Wat een waanzinnig slechts voorstel. Ik ging er bijna van schuimbekken. Wat denken die ^%^&$^%^ mensen van RunKeeper wel niet. Ter plekke nam ik het besluit hen eens een poepie te laten ruiken door niets bij te stellen maar er voor te zorgen dat ik mijn doel gewoon bereik. 

Owww… Niks demotiverend dus maar een gewiekste manier om mij aan het bewegen te houden. Zucht. Ben er weer ingestonken. ;-)

7 opmerkingen:

 1. Nog ff, en ik ga spontaan mee joggen zeg... ;-) Al verzin ik 1.001 excuses per dag waarom ik beter kan wandelen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aha… een nieuwe mededinger voor de Nobelprijs van de Slappe Excuses…

   Verwijderen
 2. Hoera, Safari doet ook mee... :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Haha, als het werkt is het natuurlijk een perfecte manier van 'demotiveren'.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Motivatie om te bewegen is bij mij soms ook wel erg ver te zoeken.
  Jij gaat je doel gewoon halen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nee joh, zie het gewoon als je navigatiesysteem dat zegt dat je rechtsaf moet. En als je linksaf gaat, zegt-ie: neem een U-bocht. Wat je never nooit doet.
  Je doet lekker waar je zelf zin in hebt. Je loopt weer hard, en dáár gaat het om!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Haha! Geweldig! Ik krijg bijna weer zin om te gaan lopen. Misschien in het voorjaar?

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!