zondag 22 oktober 2017

Meten is Weten: BellaBeat

Een maandje geleden schreef ik over de app Welltory en hoe het gebruik van deze app mij bevestigd had wat ik altijd al wist: dat mijn energielevel 's-morgens lager ligt dan 's-avonds en dat ik, door het gebrek aan  energie 's-morgens, al enigszins gestresst aan de dag begin. 
Een beetje app registreert niet alleen maar zorgt ook voor advies. Beetje meer bewegen, goed slapen, voldoende water drinken. Voor het bewegen had ik de gezondheidsapp van mijn telefoon, daar registreerde  ik ook mijn waterinname en dankzij een slaapapp kwam ik er achter dat ik gemiddeld slechts 70% van de 8 uur die ik in bed lig slaap. Alle apps, inclusief RunKeeper, communiceren een beetje maar niet helemaal met elkaar over het gesjouw met mijn telefoon en missing data wil ik het niet hebben. Tijd voor wat anders. Maar wat.

De logische stap is een fitnesstracker maar buiten dat ik dat niet de meest leuke dingen vind kan ik ook erg slecht tegen iets wat redelijk strak om mijn arm zit. Een van de redenen waarom ik al jaren geen horloge meer draag. 

Al scrollend door mijn tijdlijn op Facebook werd mijn aandacht getrokken door een reclame met een beetje een schreeuwerige tekst 'Bellabeat, the fitness tracker women go crazy about'. De tekst vond ik niks, de tracker des te meer. Die ziet er namelijk niet uit als een fitness tracker maar als een sieraad en toevallig ook nog eentje die ik mooi vind. Ik las de reclametekst, zocht wat recenssies op het internet, googlede op bellabeat in nederland kopen en kwam uiteindelijk uit bij C.ol Blue. Ik slikte even vanwegen de prijs maar mijn gezondheid mag wat kosten… Ik maakte een account aan, gooide dat ding in het winkelwagentje en klikte op bestellen voor ik van de schrik was bekomen. Twee dagen later hing de Bellabeat aan mijn arm en hoewel het even wennen was, heeft dat ding mijn arm, behalve wanneer ik douche, niet meer verlaten. 

De Bellabeat 'trackt' een aantal zaken zoals stappen/activiteit-tijd, slaap, water, meditatie-tijd, stresslevel en de menstruatiecyclus. De laatste optie heb ik uitgezet. Dat is, gezien mijn levensfase, onbegonnen werk.

Ik heb er voor gekozen om (geel) mijn stappen te tellen en niet het aantal actieve minuten. Het aantal te maken stappen kan je zelf instellen en ik ben in vier weken van 6.000 stappen per dag naar 10.000 stappen (vanaf morgen) per week gegaan. De afgelopen vier weken ben ik maar een keer niet aan het totaal aantal te lopen stappen gekomen. De optie dat ik een seintje krijg wanneer ik een x-aantal tijd inactief ben geweest heb ik nog uit staan omdat ik tot op heden toch wel aan het ingestelde aantal stappen kom. 

Naast dat de Bellabeat mijn slaap (paars) registreert (inclusief de periodes van onrustig tot niet slapen) doet zij ook dienst als wekker. Omdat ik er nog niet helemaal op vertrouw dat ik ook wakker wordt van het subtiele getril aan mijn arm, zet ik ook nog een gewone wekker. Als gemiddelde tijd heb ik 7 uur slaap ingesteld. De eerste twee weken kwam ik geen enkele nacht in de buurt van die zeven uur maar ook het slapen gaat een stuk beter dan voorheen. 

De hoeveelheid water  (blauw) die ik drink voer ik na elk glas zelf in. Bellabeat verwacht dat ik 2,3 liter per dag drink en tot mijn verbazing lukt dat bijna elke dag.

 Om te zien hoe mijn nachtrust is geweest en hoeveel stappen ik heb gelopen moet ik de Bellabeat met de app synchroniseren. In het begin deed ik dat elk uur maar ik zit nu op driemaal per dag. 's-morgens als ik opsta om te zien hoe mijn nachtrust is geweest. Tegen de klok van vijf uur zodat ik bevestig krijg dat ik wel of niet nog een stukje moet gaan wandelen en wanneer ik naar bed ga. Dat laatste is eigenlijk niet nodig maar ach… 


Al met al ben ik heel blij met deze aanschaf. Meten is weten en dankzij meer bewegen, regelmatig mediteren, voldoende water drinken en slapen ben ik ook al drie (!) weken pijnmedicatie vrij. Alleen dat laatste resultaat is het geld van de aanschaf mij meer dan waard. En zeg nu zelf… Het is toch een plaatje! (En je wilt niet weten hoe opgeruimd mijn telefoon er uit ziet nu al die maar half communicerende apps het veld hebben moeten ruimen).

Bron en ©: Bellabeat
NB. Bovenstaand blog is geen advertorial en het gebruiken van de links levert mij geen inkomsten op. 

7 opmerkingen:

 1. Heel blij voor je dat het werkt zoals je hoopt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nouhou, ik had gehoopt op inzicht zodat ik kon gaan werken aan afbouwen van medicatie. Dat dat laatste al zo snel is gelukt werkt enorm motiverend om te blijven bewegen en mediteren..

   Verwijderen
 2. Poeh, wat een tijd heb je er in gestoken! Ik ben benieuwd wat er uit komt.
  Ik heb een slaap-app die helaas bevestigt wat de neuroloog al wist: ik heb geen rem-slaap. Mijn energietekort is evenredig.
  Proos!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik neem aan dat je het hebt over een doel van 10000 stappen per dag ipv per week? Ik ben blij met mijn fitbit armband cq horloge.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangepast.. ;-)

   De fitbit is iets te geavanceerd voor mijn gemoedsrust. En ik vind 'em niet mooi. Te strak qua design en draagopties. Daarom ben ik zo blij met dit alternatief.
   Maar gelukkig zijn we allemaal anders en is er voor ieder wat wils..

   Verwijderen
 4. Hé, dat is fijn! Kan me voorstellen dat je heel tevreden hebt. Persoonlijk zou ik gillend gek worden van zo'n ding. Da's jammer want het zou wel heel goed zijn voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's het leuke hieraan. Het is een armband. Die toevallig met een app kan communiceren. Als ik dat wil en goedvind. Ik heb bijv de optie 'porren na 4 uur luieren' niet aangezet. Dat maak ik zelf wel uit..

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!