zaterdag 7 oktober 2017

Wel geprobeerd..

Ooit, heel lang geleden toen het einde van de vorige eeuw nog niet in zicht was, in een stad hier ver vandaan, had een jonge Wiebel haar carierrepad volledig uitgestippeld. Zij werd de nieuwe Madam Curie, maar dan wel zonder de stralingsziekte. Want fouten uit het verleden hoeven in het heden niet herhaald te worden. Maar goed, ik wilde dus laborant worden. Of analist. Dat maakte mij niet zo gek veel uit. Om uberhaupt op de betreffende school aangenomen te worden, moest ik wel eindexamen doen in biologie en scheikunde. Wis- en natuurkunde waren optioneel, dus die werden snel vervangen door geschiedenis en economie. 

Ik haalde mijn diploma, maar dat ging wel ten kosten van mijn huid. Na elk scheidkunde prakticum waren mijn onderarmen rood en gezwollen en jeukte dat het een lieve lust was. Het moge duidelijk zijn, ik was ergens allergisch voor. Omdat het idee van de rest van mijn leven krabbend door te moeten brengen mij niet echt aan trok moest ik een nieuwe toekomst bedenken. Bij gebrek aan beter, en omdat ik van lezen houd, werd ik bibiothecaresse. Men, wat viel ik uit de toon met mijn semi-B-pakket tussen al die literair geschoolde klasgenoten. Maar … ik heb mijn diploma gehaald en na wat rondgefrobelt te hebben als invalkracht in diverse bibliotheken in en om mijn geboorteplaats kreeg ik een baan bij een groot electronicabedrijf uit het Zuiden des Lands. Er ging een wereld voor mij open en na een aantal jaar en interne trainingen dacht ik, 'Ik ga HBO Bedrijfskunde doen'. Helaas werd ik wederom met mijn pakketkeuze om de oren geslagen. Ik mistte wis- en natuurkunde. Tijd voor een voorbereidend jaar. Ik bespaar jullie de details en zeg slechts dat het horror was. Uiteindelijk ben ik voor het onderdeel wiskunde in een keer geslaagd en voor het onderdeel natuurkunde in twee pogingen nipt gezakt. Tegenwoordig zou ik een rechtzaak zijn begonnen maar daar dacht je toen niet aan. Bovendien was er net een droom uit elkaar gespat en hoewel het verhaal over 'studeren voor je her natuurkunde tijdens Pinkpop en de aanloop van diverse mensen die je daardoor krijgt' het nog steeds goed doet op feesten en partijen blokkeerde ik dit deel van mijn leven volledig.

Aan het begin van deze eeuw vond ik een baan in een ziekenhuis. Ik werd en word ver van de patienten gehouden maar het oude verlangen van mijn oorspronkelijke beroepskeuze dobberde bij tijd en wijle weer boven maar dan toch anders. Niet te exact, meer in het alternatieve circuit. Nadat ik met de (thuis)studie tot Natuurgeneeskundig specialist was begonnen kwam ik er achter dat ik toch wat steviger met beide benen in de Hollandse klei sta dan altijd gedacht want het onderdeel Medische Basiskennis vond ik het meest interesaante uit de hele opleiding. En toen, in een van de meest hectische periodes uit mijn werkzaam leven zag ik een vacature binnen ons gesticht waarin om een Functie-analist in opleiding werd gevraagd. Het oude verlangen herleefde. Inclusief al mijn onzekerheden. Na drie dagen goed nadenken solliciteerde ik niet. Mijn lijst met smoesjes om niet te reageren was ellenlang. Toch besprak ik mijn 'droom' met wat mensen die en weten wat het werk inhoud en die op de hoogte zijn van mijn fysieke mogelijkheden.  Beide zeiden, afzonderlijk van elkaar, 'Doen'. Maar ik deed niet.

Ondertussen zijn we vijf jaar verder. Qua werk sta ik op een tweesprong. Ik weet niet wat mijn toekomst gaat brengen, behalve dat ik heel veel nieuwe dingen mag gaan leren. Twee weken geleden stond ik samen met een collega voor het vacaturebord. Gewoon, omdat wij dat regelmatig doen. 'Weer geen opleidingsfunctie', verzuchtte ik semi-droevig en lachend gingen we naar onze werkplek. Daar zei zij, 'Volgens mij hing er van de week wel een vacature voor een opleidingsplaats'. Ik ging even op intranet zoeken en vond de betreffende functie. Sluitingstermijn om te schrijven: een dag eerder. Toch belde ik het informatienummer wat op de vacature stond. Een van de dingen die ik leerde was dat je wis- en natuurkunde nodig had. Ik twijfelde even want het horrorhalfjaar (zes maanden om twee jaar wis- en natuurkunde bij te spijkeren!) kwam even boven drijven maar volgens collaga zat dat wel goed. 'Natuurkunde is vooral analytisch denken en dat kan jij goed'. Ik bekeek de opleidingsinhoud, de proefles. Dacht heel even na over de zin dat het een contract voor de duur van de opleiding betrof. Het trok en ik trok de stoute schoen aan, zocht via google docs mijn CV, keek er met een schuin oog overheen, paste een klein dingetje aan, schudde een sollicitatiebrief uit mijn mouw…. Het wachten kon gaan beginnen. De kans dat ik uberhaupt uitgenodigd zou worden voor een gesprek klein. Ik ben geen twintig meer, mijn vooropleiding klopt niet helemaal bla bla bla.

Van de week kwam daar een einde aan met de ontvangst van een redelijk standaard afwijzing.  Omdat wij een groot aantal reacties ontvingen op onze advertentie, hebben wij alleen de kandidaten uitgenodigd die volledig voldoen aan de door ons gestelde eisen.Wij moeten u tot onze spijt meedelen dat u om bovengenoemde redenen helaas niet tot de kandidaten behoort, die voor een sollicitatiegesprek zijn uitgenodigd.  Ik bekeek de gestelde eisen in de vacature nogmaals en vergeleek deze met mijn CV. %^&^^$#%^^&*()*&^%&$… Ik heb die HAVO deelcertificaten wis- en natuurkunde dusdanig goed geblokt dat ze mijn CV niet hadden gehaald. Hoe dom kan je zijn. Zo dom dus. 

Maar goed. Als ik later groot ben en iemand vraagt waarom ik nooit achter mijn droom ben aangegaan, dan kan ik in ieder geval zeggen dat ik het wel geprobeerd heb. En mijn CV is nu volledig  … :-/ Nu pas… 

16 opmerkingen:

 1. Pffff, en ze weten niet wat ze missen, maar nu ligt dat niet aan hen; okee, volgende keer dus beter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan moet die volgende keer wel snel komen want.. Ik word er natuurlijk niet jonger op en het betreft wel een vierjarige studie… ;-)

   Verwijderen
 2. Zo herkenbaar... Wel willen, maar niet durven en dus goede kansen laten liggen. Dat moest nu toch wel eens verboden worden. ;-) *2 pogingen om te reageren via Safari browser, nu via FF... euhm...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn soms van die, eigenlijk niet echt ter zake doende redenen, om iets niet te doen.. En dan doen die reden echt niet meer ter zake, en dan ben je te oud om nog om te scholen. Of zoiets..

   Verwijderen
 3. Ach gossie zeg, dat was jammer. Maar goed: je CV is nu wel up to date. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja… Ik heb die twee certificaten nog nooit ergens voor nodig gehad en ik heb een opleidingenlijst van hier tot Tokio.. Er zijn wel meer dingen afgevallen waarvan ik nu denk, misschien… Maar ja, wanneer was dat ook al weer, en waar liggen de certificaten… Pfff...

   Verwijderen
 4. Dan mocht het gewoon nog niet zo zijn... En omdat het nu niet gelukt is betekend het dat er straks iets veel mooiers op je pad komt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oei, jammer, je was anders vast uitgenodigd voor een gesprek. Heb jij op de BDA in Sittard gezeten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb van 1980 tot 1983 in Tilburg rondgezworven. Stond wel voor de vervolgopleiding jeugd in Sittard ingeschreven (en school in Groningen) maar ben overal uitgeloot. Heb jij de BDA in Sittard gedaan (ik ga er van uit dat je de opleiding hebt gevolgd want alleen ex-studenten kennen de afkorting BDA)

   Verwijderen
 6. Ik was aangenomen in Sittard maar besloot om toch de PedAc te gaan doen (die ik vervolgens niet afmaakte)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Shit happens.. En soms is een andere route ineens veel beter..

   Verwijderen
 7. Echt een gemiste kans, wat zonde, Wiebel. Ik had het je ├ęcht gegunnd. Maar weet je, sommige mensen krijgen meerdere kansen (-: Omdat ze daarvoor in het ledikantje gelegd zijn...
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tjonge, ik zou het echt geweldig van je vinden als je dat nog aandurft. Maar waarom niet, een mens is nooit te oud om te leren! Jammer dat het niet lukte dit keer...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze zeggen wel eens dat je meer spijt hebt van de dingen die je niet gedaan hebt dan van diegene die je wel hebt gedaan. Blijven proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik blijf het vacaturebord met een schuin oog in de gaten houden…

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!