maandag 2 oktober 2017

YNAB: voordeeltje hier, pretje daar

Sinds een kleine twee jaar maak ik gebruik van het programma You Need A Budget, YNAB voor kort. Een budgetteer hulp eerste klas die in mijn ogen het jaarlijkse abonnementsgeld meer dan waard is. Sinds ik het programma met de bijbehorende app gebruik heb ik niet alleen een beter inzicht in mijn vaste lasten gekregen, maar in mijn totale uitgavenpatroon. Dit heeft enerzijds tot besparingen geleidt, anderszijds heeft het mij ook laten inzien dat ik zelf best wat meer van mijn zuurverdiende centjes mag genieten. Wat ik dus ook doe!

Sinds een paar weken heb ik mijn focus wederom gericht op het huishoudpotje. Toen ik met YNAB begon was dat het eerste potje waar ik serieus naar keek want ik bracht kapitalen naar de supermarkt om de hoek. Omdat ik glutenvrij moet eten, maakte ik mijzelf wijs maar toen ik eens goed naar mijn uitgaven ging kijken kwam ik er achter dat er heel veel geld in 'voor de lekker'-zaken ging zitten. Die zijn dus niet alleen bar slecht voor je lijn en je gezondheid maar ook je beurs lijdt er onder. Ik sneed flink in het boodschappen-maandbudget en kon niet anders dan een nieuwe boodschappenroutine bedenken. Een voordelige, dacht ik. Dus niet.

De laatste drie weken hebben mij laten zien dat het nog voordeliger kan door niet meer dagelijks of om de dag naar de supermarkt te wandelen en (vaak) daar ter plekke te besluiten wat we gaan eten maar door een op de bonusaanbiedingen geinspireerd weekmenu samen te stellen. Het doen van de weekboodschappen blijkt, naast datde boodschappen goedkoper zijn, nog een voordeel te hebben: Zoon kookt vaker dan ooit. Wat blijkt: Hij vindt koken leuk maar mist tijdens het doen van de boodschappen de inspiratie om eens wat anders dan anders te koken. Nu het anders dan anders in de ijskast ligt lukt hem dat wel en is koken ineens weer leuk. Win win situatie als je het mij vraagt want het is heerlijk om na je werk een huis binnen te gaan waar heerlijke etensgeuren hangen.

Voor de mensen die zich afvragen wat ik met het overgebleven huishoudgeld ga doen… Vorige maand zijn Zoon en ik samen sushi gaan eten. Voort wat, hoort wat!

؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂؂

NB. Mocht je er over denken om YNAB te proberen of zelfs aan te schaffen: Wanneer je dat laatste via deze link doet, gaat mijn abonnementsprijs omlaag. 

NB2. Sinds kort verhuur ik advertentieruimte op Wiebeltjes 5.4. Ik ga hier beslist niet rijk van worden maar kan op deze manier wel een beetje sturen wat voor soort advertenties er op Wiebeltjes verschijnen.
ps. Dit is geen oproep om bewust op de advertenties te klikken om voor mij inkomsten te genereren. 

4 opmerkingen:

  1. Reactie weg. Huil! Opnieuw..
    Wij bestellen ook minder vaak eten nu. Want als we geen zin hebben om te koken, gaan we tóch koken omdat we het eten toch in huis hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!