donderdag 2 november 2017

Placebo effect

Ooit, lang geleden, slikte ik pijnstillers als een soort antibiotica kuur. Als de pijn echt niet meer te harden was dan kreeg ik een 'kuurtje' van 10 dagen van de huisarts en meestal ging het daarna weer prima met mij. Een aantal maal kreeg ik twee kuurtjes en tweemaal kreeg ik een derde, vierde en vijfde kuurtje en daarna 10 dagen prednison. Maar meestal… meestal was ik pijnstiller vrij.

Een aantal jaar geleden is daar, mede dankzij een hernia,  verandering in gekomen. Onder invloed van de chemie werd mijn leven niet leuker maar de pijn wel dragelijker met allerlei fijne gevolgen voor de kwaliteit van mijn leven tot gevolg. Oke, het leven werd leuker.

Bij tijd en wijle baalde ik van al die chemische zooi die ik in mijn lijf duwde en stopte dan met slikken om binnen een dag of drie weer snel naar de pot met pillen te grijpen omdat de pijn niet meer te dragen was. 

Een dikke maand geleden kocht ik mijn Bellabeat. De fitnesstracker die er niet uit ziet als een fitnesstracker. Dankzij dat ding ging ik mediteren. Een van de meditatie zou moeten helpen bij het hanteren van rugpijn. Vanuit het idee 'baat het niet dan schaadt het niet' ging ik mediteren. Na een week voelde ik mij zo goed dat ik weer eens besloot te stoppen met de chemische toevoegingen. 

Het ging 3 dagen goed. Toen werd ik 's-nachts wakker van de pijn in mijn rug. Wegpuffen lukte niet. Ik stond op, strompelde zonder mijn bril op te zetten en in het donker naar de keuken, pakte een glas water en mijn pijnstiller en kroop mijn bed weer in. Binnen een half uur voelde ik de pijn weg ebben. Experiment mislukt, dacht ik. Tot ik 's-morgens de vitamines uit de pillendoos pakte en zag dat de pijnstiller er nog steeds in zat. Alleen de vitamine B12 was uit de doos verdwenen. ;-)

Placebo effect dus. Ondertussen ben ik dik vier weken verder en nog steeds pillen vrij. En ja, soms doet mijn rug of andere onderdelen van mijn lijf pijn maar tot nu toe niet dusdanig dat ik weer aan de pijnstillers moet. En als dat moment er wel komt, dan ga ik eerst maar eens met een kuurtje beginnen. Net als ooit!

3 opmerkingen:

  1. Dat is toch geweldig! Je experiment is hartstikke geslaagd :-D
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grinnik! Goe poeier! (flauw grapje van de Belgische komiek Urbanus uit de vorige eeuw)Maar wel heel fijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!