vrijdag 29 december 2017

Toet en Co: Wild West in Venlo

Het is een gewone vrijdagmiddag in Venlo. De boysz zitten voor het raam en staren wat voor zich uit. In de verte klinkt zo af en toe een harde knal. Vuurwerk weten de jongens. Het maakt dat Toet en Rozifantje terugdenken aan hun avontuur als begeleiders van de laatste rit van de Pony-express. Zij kunnen het niet laten om in geuren en kleuren hun tijdmachinetochtje met de Pony-express aan Moeltje te vertellen '... en als een soort Pistolen Paultje schoot Toet alle bandieten neer zodat de meneer van de Pony-express alle brieven kon bezorgen', eindigde Rozifantje het verhaal. Moeltje is niet echt onder de indruk. 'I'm born and raised in the United States of America', zegt hij. The land waar iedereen has a gun. Echt, het is daar still some kind of wild west. Ik shall jullie eens een verhaal vurtellen where your hair van overeind gaat staan', vervolgt hij vol bravoure. 

En dan... Dan zien de jongens hoe een man zwaaiend met een mes de straat in rent, achtervolgt door politie. Er wordt een schot gelost. De man rent door. Er wordt nog een schot gelost en nog een. De jongens horen een kreet. Dan wordt het stil. 'Zag je dat? vraagt Toet met glimmende oogjes. 'Wild West in Venlo', jubelt Rozifantje. 'No big deal', bromt Moeltje. Gedrieën, dicht bij de huizen blijvend zodat niemand hen ziet sluipen zij naar buiten, naar het plaats delict. Zij zien de man op de grond liggen. Er loopt bloed uit zijn been.  'Dat is echt bloed', piept Toet. 'Dit is echt. Dit is niet leuk'. 'Ik wil naar huis', bibbert Rozifantje. 'Kom Boyszz', bromt Moeltje, 'Ẃe gaan naar house. This is no plaats voor kleine knuffels'.  

Zoon, die thuis is, heeft ondertussen ook lucht gekregen van wat er gebeurt is. Hij stuurt mij een appje met een link naar een nieuwsbericht en de melding dat parkeren lastig gaat worden omdat de straat is afgezet. We appen nog even. Ik lees het nieuwsbericht. Ik krijg van diverse vriendinnen appjes over het gebeuren. Het komt eng dichtbij. Vriendinnen en ik werken alle drie in het ziekenhuis waar de man eerst met een mes mensen heeft bedreigt voordat hij achtervolgt door politie de wijk waar ik woon in rende. Nu ligt hij in datzelfde ziekenhuis. 

Ik maak mijn werkdag af en rijd naar huis. Gewaarschuwd door Zoon zoek ik een parkeerplaats wat verder van huis en loop het laatste stukje. Ik zie een rood-wit lint. Het hangt bijna onder mijn raam. Ik realiseer mij dan pas hoe dichtbij het gebeurt is. 

Binnen zitten de Boyszz voor het raam,  hun rug naar het rood-witte lint. Toet en Rozi zijn in tranen. Moeltje houdt zich groot maar ik zie dat ook hij het moeilijk heeft. 'Er kwam echt bloed uit', jammert Rozifantje. 'Ik wist niet dat boeven ook bloed hebben'. Toeterend snuit hij zijn neusje. 'Hai is niet dood', bromt Moeltje, 'Nobody is dood. Everyone leeft nog'. Onhandig aait hij de kleine olifant over zijn bolletje. 

'Weet je wat ik het aller-aller-aller-ergerst vind?', vraagt Toet aan mij. Hij verwacht geen antwoord, ratelt vol verontwaardiging  gewoon door. 'Dat die stoute meneer eerst met een mes mensen heeft bedreigt in het ziekenhuis. In het Z-I-E-K-E-N-H-U-I-S! De plek waar mensen werken die zieke mensen beter maken, waar mensen op bezoek komen bij zieke mensen, waar mensen naar toe moeten voor een onderzoek. Niemand gaat voor zijn lol naar het ziekenhuis. En dan ben je daar.... '. Ineens beginnen de tranen te stromen. '.... dan ben je daar en dan ben je al verdrietig en dan wil je daar al eigenlijk niet zijn en dan komt er iemand met een mes op je af.... Dat is toch V-E-R-S-C-H-R-I-K-K-E-L-IJ-K!'

Ik kan niet anders dan die kleine CliniClown-muis gelijk geven. Het is verschrikkelijk. Niet alleen het gebeuren vandaag in Venlo, maar al het geweld in deze wereld. 

۝۝۝۝۝۝۝۝۝۝۝۝۝

NaschriftToet is een CliniClown muisje en hier te bestellen. Rozi is een creatie van Appelig en, helaas voor jullie, One-of-a-Kind. Moeltje is 20 jaar geleden in de rugzak van Zoon meeverhuisd vanuit het grote Amerika.

            

2 opmerkingen:

  1. Ach, die Toet. Hij heeft groot gelijk, Ik hoop dat jullie inmiddels een beetje bijgekomen zijn van de schrik.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal... Al willen de Boyszz mijn bed en slaapkamer nog niet verlaten ...

      Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!