maandag 4 december 2017

Voortekens
Vanmorgen deelde ik bovenstaande quote van een van mijn favoriete schrijvers op de Wiebeltjes Facebookpagina. Vooral omdat het mechanisme zo herkenbaar is en dan met name het achteraf benoemen van een al dan niet gunstig voorteken. Zoals ik iets later deze ochtend deed. 

Zaterdag, toen hij in Grumpy naar huis reed zei Zoon, 'Je moet tanken voordat je maandag gaat werken'. Ik nam mij voor dat zondag te doen maar dankzij wat gluten had ik zondag de energie van een vleugellam dood vogeltje. 

Vanmorgen stapte ik in de auto. Grumpy zei dat ik nog makkelijk 51 kilometer kon rijden. Dat is ongeveer op en neer naar het werk. Ik aarzelde even maar reed toch naar het dichtstbijzijnde tankstation. Het uiteindelijke oponthoud was een minuut of zeven. 

Ongeveer 5 kilometer voor de afrit Venray moesten mijn medeweggebruikers en ik gas terug nemen. Van een sukkelgangetje verviel ik naar kruipsnelheid en toen stonden we stil. Via de achteruitkijkspiegel zie ik eerst een politieauto en even later een wagen van Rijkswaterstaat over de vluchtstrook dichterbij komen en mij voorbij sjezen. Ik wacht en ik wacht. Net wanneer ik overweeg toch maar even een appje naar de collega's te sturen gaat het verkeer voor en naast mij weer rijden. Stapvoets. Een wegafzetting laat ons al ritsend de vluchtstrook op gaan. Op de linkerbaan tel ik vier, vijf, zes auto's die er niet meer fris uit zien. Rechts op de vluchtstrook zie ik nummer zeven staan. Terwijl ik kijk zie ik de nummerplaat in slow motion wegzakken. 

'Maar goed dat ik ben gaan tanken', denk ik. 'Anders had ik er vast tussen gezeten'. Waarom ik dat denk weet ik niet want over het algemeen houd ik in de ochtendspits rechts aan dus de kans dat ik bij een kettingbotsing op de linkerbaan betrokken raak is nihil. Maar goed. Ik prijs mij dus gelukkig dat Zoon zaterdag gezegd heeft dat ik moet tanken. Zie het als een voorteken. Eentje die mij behoed heeft voor een ongeluk.

De grootste flauwekul natuurlijk. En toch... Toch heeft het wel wat. Achteraf voortekens aanwijzen. 

5 opmerkingen:

  1. Ja, dat zijn van die 'toevalligheden' waar ik dus niet in geloof. Het heeft zo moeten zijn. Het is je duidelijk gegund dat Grumpy helemaal heel moet blijven en jij ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, maar je kunt dat alleen maar achteraf vast stellen. Toch? Want anders merk je niet dat het toeval is. Toch? *raakt helemaal in de war*

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!