zaterdag 13 januari 2018

Duurzame vrouwenpraat

In een poging mijn niet zo ecologische verantwoorde voetstap op deze aardkloot zo klein mogelijk te houden doe ik mijn best een beetje duurzaam te leven. Het zijn maar kleine dingen die ik doe. Zo stop ik niet voorverpakte groente en fruit los in mijn boodschappenmand in plaats van een draagtasje te doen. Ik let een beetje op de herkomst van datzelfde groente en fruit in verband met de afgelegde vliegkilometers, scheid mijn afval, gooi geen rommel uit mijn auto zo op de grond. En ik volg via Facebook een aantal mensen / organisaties die duurzaam leven, op heel verschillende manieren, tot hun levensstijl hebben gemaakt. Die echt bezig zijn om met hun aanwezigheid op deze planeet zo min mogelijk schade aan diezelfde planeet toe te brengen. Door niet mee te gaan in de huidige trend van consumeren maar consuminderen. Mensen die geloven in recycling. Die met hun eigen glazen voorraadbaken naar de winkel gaan om die weer te laten vullen, om zo het gebruik van plastic tegen te gaan. Mensen die hun eigen groenten en fruit verbouwen, composteren. Mensen die grote huizen hebben ingeruild voor een zogenaamd Tiny Home. Die hun eigen shampoo, zeep, zeeppoeder etc maken zodat zij geen overvloed aan plastic verpakkingen weg gooit. Mensen... Mensen die inspireren. 

Mensen die mij al een tijdje aan het denken zetten. Ondanks dat ik niet de grootste consumeerder in de wereldgeschiedenis ben, ben ik soms wel wat makkelijk. Als na een jaar de naadjes van een vestje van € 10,00 het begeven gooi ik het vestje weg terwijl ik met naald, draad en een klein beetje geduld nog makkelijk een jaar plezier van dat vestje kan hebben. Om maar een voorbeeld te noemen. 

Een van de andere dingen waar ik over na ging denken was het gebruik van inlegkruisjes. Die gebruik ik namelijk. Heel veel en al heel lang. Ik zal twaalf zijn geweest toen ik op een avond dacht 'Hum, die broek ruikt niet echt fris in het kruis' en de broek in de was gooide. Mijn moeder viste de broek weer uit de was met de melding, 'Die is pas gewassen en die kan je nog makkelijk een week dragen'. Ik zei iets over geur en zij kwam de oplossing. Nee, niet de bekkenbodemspieren versterken maar iets veel simpelers: Inlegkruisjes. 

Dat was 43 jaar geleden en hoewel zo'n ding nauwelijks iets voorstelt wil ik niet denken aan de afvalberg die ik hiermee heb veroorzaakt. Die is enorm en zit ook nog eens vol met plastic en chemische rotzooi. Buiten die afvalberg zijn die dingen ook nog eens niet echt geweldig voor je intieme zone dus. Tijd voor wat anders. Maar wat? Ik zie mensen denken, 'Wat dacht je van goed uitplassen en het sterker maken van je bekkenbodemspieren?'. Dat doe ik dus al met, dankzij leeftijd en fibromyalgie, wisselend resultaat. 

Enfin, om een lang verhaal kort te maken. Op een dag zat ik mij af te vragen waarom er eigenlijk geen katoenen inlegkruisjes bestonden, ik ging eens google-en en kwam uit op de website Katoen&Ko. Een webwinkel voor een duurzame menstruatie en borstvoedingsperiode. Ik snuffelde wat rond en vond de door mij gezochte katoenen inlegkruisjes. Uiteindelijk ben ik eind vorig jaar tot de aanschaf over gegaan (want ja, er lagen net 3 halen 2 betalen dozen inlegkruisjes in de kast en wegdoen is zonde). Omdat kiezen via het internet lastig bleek ben ik voor de Mix&Try gegaan. Vier verschillende inlegkruisjes van vier verschillende merken. In eerste instantie was ik bang vier te weinig zou zijn, maar aangezien ik elke twee á drie dagen wel een was in zet heb ik nog niet mis gegrepen.  

Ik gebruik ze nu twee weken en ben er helemaal blij mee en niet alleen omdat de afvalberg nu minder hard groeit. Misschien is het puur mijn gevoel maar... volgens mij is mijn intieme zone ook blij met deze stap en verminderd het de bacteriegroei die voor nare luchtjes zorgt.  Win-win situatie dus. 


9 opmerkingen:

 1. Goede tip! Nog verschil in of bevallen ze allemaal?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze bevallen allemaal al heb ik een lichte voorkeur voor de Charlie Banana maar of dat de uiteindelijke topper gaat worden ben ik nog niet over uit. Het hangt ook van het gedragen ondergoed af. En wat je zelf prettig vind. EcoFemme en Charlie Banana hebben een wat steviger omhulsel, die andere twee zijn iets flodderig maar Momijji is heerlijk zacht (en iets dunner) ..

   Verwijderen
 2. Gelukkig functioneren mijn bekkenbodemspieren nog goed genoeg :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat een geweldige vondst! Ik gebruik nooit chloor, wasverzachter en ander bocht, maar die inlegkruisjes zitten me eerlijk gezegd best dwars. Ik ga ze bestellen. Ik bestel ook de Mix & Try, kan ik ze uitproberen met m'n dochter. Dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik de katoenen kruisjes alleen in de nacht. Dat bevalt goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 's-nachts gebruik ik meestal niks... Al vergeet ik soms dat ding weg te doen... Maar dat is vanaf nu dan ook een katoentje en dat is niet zo erg..

   Verwijderen
 5. Goed van je! Voor het milieu maar ook voor jezelf. Altijd inlegkruisjes schijnt niet zo goed te zijn. Ik moet overigens zeggen dat ik nog nooit inlegkruisjes gebruikt heb. * gaat aan broek ruiken *

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie je nu heel lening voorovergebogen snuffelen... ;-)

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!