dinsdag 23 januari 2018

Erfelijk belast: Cholesterol

Eind vorig jaar kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek 'baarmoederhalskanker'. Ik maakte een afspraak en vroeg gelijk voor een verwijzing voor een bloedonderzoek. Eens per jaar diverse functies zoals lever, nieren, bloedsamenstelling en vitamine / mineralen gehaltes laten checken is met mijn medicijngebruik in combinatie met glutenvrij eten geen overbodige luxe.

Vandaag mocht ik mij bij de huisarts melden voor het onderzoek. Met enige moeite, maar wel al een stuk soepeler dan gisteren gedacht, nam ik op de onderzoekstafel plaats. Aansluitend aan het onderzoek kreeg ik nog wat informatie en ik vroeg of de uitslagen van het bloedonderzoek al binnen waren. Dat waren ze. Ik ben volledig goedgekeurd alleen mijn slechte cholesterol is slecht. Het is nog niet echt problematisch want mijn goede cholesterol is goed maar toch... het omslagpunt komt dichterbij. Oeps. 

Nu ben ik ooit naar deze huisartsenpraktijk overgestapt omdat hier de mentaliteit 'stop er maar een pilltje in' niet heerst maar er altijd eerst naar andere oplossingen wordt gekeken. Zo ook dit keer. Na wat aanvullend onderzoek (bloedruk, pols en saturatie zijn goed) en  vragen beantwoord te hebben (pluspunt: ik rook niet, minpunt: moeder en broer hebben beide een hoog cholesterol waardoor de kans dat ik erfelijk belast ben enorm is) kreeg ik de opdracht mee om 1. nog beter op mijn voeding te gaan letten, 2. rode rijst gist te gaan slikken en 3. over zes maanden nogmaals bloed te laten prikken om te zien punt 1 en 2 hun vruchten afgeworpen hebben. Zo niet, dan wordt de chemische oplossing overwogen. Wordt vervolgd dus!


14 opmerkingen:

 1. Als je rode gistrijst gaat slikken,is die met Q10 beter( en helaas duurder). Geen enkele last van toch spierpijn.Ik weet al van 3 mensen,die daar goede resultaten mee bereikten. Bij mij was mijn HDL omhoog,ook goed.De rest flink omlaag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb er nu eentje zonder Q10. Ik heb geleerd de tips van de huisarts tot op de letter te volgen...

   Verwijderen
 2. Succes met de verbeteringen die hopelijk gaan komen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb net de lijst met voeding eens door zitten nemen en daar zitten ook nog wat kleine winstpuntjes...

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Ik was er ook blij mee. Het is in het verleden wel eens anders geweest...

   Verwijderen
 4. Fijne huisarts heb je, die je niet direct in protocollen stopt en dus met alleen maar pillen opzadelt, maar je aanspreekt op wat je zelf allemaal eraan kan doen. Fijn dat je dit ook deelt. Ter leering ende vermaeck.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In den beginne was ik soms wel eens een beetje sceptisch maar nadat ik met acupunctuur van mijn rsi afgeholpen ben heb ik die houding laten varen.. Ondertussen weet ik ook wat voeding allemaal voor een mens kan doen, hoeveel wij mensen zelf voor onze gezondheid kunnen doen. En het zijn vaak maar kleine veranderingen die nodig zijn.

   Verwijderen
 5. Dat jouw huisarts openstaat voor "anders denken." De mijne noemt alles wat anders is dan reguleer "alternatief." Ik hoop dat de rode rijstgist helpt!
  Ik heb het omgekeerde: een erfelijk belaste lage cholesterol (en bloeddruk.)
  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn wij cholesteroltechnisch gezien samen normaal... ;-)

   Verwijderen
 6. Mijn man’s cholesterolwaardes gingen voldoende omlaag sinds hij > 15 kilo is afgevallen. Tabletten liggen nog altijd onaangebroken in de la, als soort vab back-up die hopelijk nooit nodig is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben al dik 20 kilo afgevallen maar dat mocht niet baten. Ik ga gewoon nog wat extra op mijn eten letten..

   Verwijderen
 7. Manlief moest van huisarts aan de statines ( cholesterolremmers) want: protocol. Na 4 verschillende soorten te hebben geprobeerd....allemaal verschillende bijwerkingen, op mijn advies gestopt. Nu aan de rode rijst gist. Nul komma niks bijwerkingen. Ben benieuwd als hij weer bloed moet prikken...
  En het klopt...met q10 erbij is beter...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal er aan denken wanneer het tijd is voor een nieuwe pot. Ben ook benieuwd wat de uitslag voor manlief gaat zijn. Dat geeft mij dan ook weer extra moed...

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!