donderdag 25 januari 2018

Ergens tussen toen en nu

In mijn jeugd maakte Mams mijn oren schoon met de punt van een zakdoek of handdoek en soms, als ze in een ruige bui was, dan draaide zij wat watten om een luciferhoutje heen. De eerste kant en klare wattenstaafjes zagen er ook zo uit: een luciferstokje zonder kop maar met aan beide kanten een wattenbolletje. Als we een rietje bij ons drinken kregen (hoogtijdagen) dan was dat gemaakt van papier. In de keuken en op de badkamer lag een stuk zeep. De hele familie gebruikte dezelfde geur. Leuk joh, als Mams van iemand een stuk zeep van 4711 of Maya had gekregen. Zeeppoeder zat in een kartonnen doos. Melk en limonade zat in glazen statiegeld-flessen. Alleen shampoo, afwasmiddel en groene zeep zat in een plastic fles. 

Ergens tussen toen en nu zijn al die gebruiksvoorwerpen vervangen door plastic en is de keuze meer dan reuze geworden met als gevolg de (plastic) afvalberg groeit en groeit. Wat we toen wel wisten maar waar we niet zo bij stil stonden is dat al dat plastic niet zo een twee drie weer uit ons milieu verdwijnt. Dat dat ene gebruikte wattenstaafje over 100 jaar nog steeds herkenbaar is als wattenstaafje. De wat is misschien wat minder geworden maar het staafje is er nog. 

Natuurlijk wordt er tegenwoordig heel veel plastic hergebruikt en dat is mooi. Maar lang niet al het plastic wordt hergebruikt omdat het in de natuur rondzwerft. Elk jaar groeit de plastic afvalberg in zee met om en nabij 12,7 miljoen ton. Dat is heel veel plastic. Daar kan je heel veel nieuwe flessen, wattenstaa... 

Oh wacht, daar wilde ik het net over hebben. Wattenstaafjes dus. Ik ben namelijk bijna door mijn voorraad heen en dacht, 'Uit milieu-oogpunt koop ik dit keer wattenstaafjes met een houten staafje. Die zijn wel iets duurder maar voor het milieu heb ik wel wat over!'. Mooie gedachten nietwaar? MAAR DAN MOET JE ZE WEL ERGENS KUNNEN KOPEN. Voorlopig heb ik hier in Venlo al twee Albert Heijns, een Jumbo, een Jan Linders, een Etos drogist, twee Kruidvatten, twee HEMA's en een Holland Barret winkel afgespeurd zonder ook maar een houten wattenstaafje te ontdekken. Heel veel winkels hebben die dingen volgens internet in het assortiment, maar nergens liggen ze in de winkel. Of misschien komt het doordat ik in Venlo heb gekeken. Zijn 'wij' hier nog niet zo milieubewust. 

Volgende week, wanneer ik in het Westen van het land vertoef toch maar eens goed rondkijken of ik daar houten wattenstaafjes kan scoren. Zo niet, dan zal ik ze via het net moeten bestellen en om de een of andere reden voelt dat ook niet erg milieubewust. 

Gebruik jij plastic wattenstaafjes of nog gewoon de ouderwetse en wat milieuvriendelijkere houten exemplaren? Ik lees het graag.


10 opmerkingen:

 1. Ik gebruik kartonnen bio wattestaafjes. Te koop bij de dm drogist in duitsland. En je zit vlak bij de grens. Zou dus geen probleem hoeven zijn. Verder zijn toiletartikelen zepen, shampoo ed veel goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je brengt me op een idee. Morgen toch maar eens naar Duitsland rijden. In Duitsland zijn ze veel verder met Bio dan wij hier in Nederland.

   Verwijderen
 2. Hé, ik dacht nog wel dat Venlo zo heel goed bezig was op het vlak van milieubewustzijn en transitie. Misschien is dat nog niet doorgedrongen tot de winkels? Jammer wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Of ik moet wat minder mainstream winkelen, dat kan natuurlijk ook. (Onze Bio-winkel heeft binnen een jaar de deuren weer gesloten bij gebrek aan belangstelling) ..

   Verwijderen
 3. Hm. Die van mij zijn van plastic inderdaad. Nooit bij stil gestaan, eigenlijk. Heb je het al bij de apotheek gevraagd? Toen ik nog verpleegstertje speelde voor Frank hadden we houten (lange) wattenstaafjes via de firma waar we gaasjes enzo bestelden..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga morgen even in Duitsland kijken. Wordt dat niks kan ik maandag, als ik toch even naar de apotheek moet, even kijken of ze ze daar hebben. Thanks voor de tip!

   Verwijderen
 4. Van plastic. Ik wist niet eens dat er andere mogelijkheden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was het ook vergeten... Maar als ik wat aan mijn ecologische voetprint wil doen... Dan zal ik klein moeten beginnen...

   Verwijderen
 5. Zo ben ik al tijden op zoek naar een fluwelen kledingborstel. Ze verkopen overal die kleefrollen maar die wil ik niet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ooit zo gewoon... En nu..Onvindbaar. Bizar eigenlijk...

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!