donderdag 4 januari 2018

Op de nuchtere maag....

'Je moet wel nuchter zijn als je bloed laat prikken', zei de assistente van de huisarts. Ik bromde eens wat. Ik heb er geen problemen mee om mijn ontbijt over te slaan maar van mijn ochtendkoffie blijf je af. Maar ja, het was mijn idee om mijn bloed weer eens op bezinksels, verhoogde of verlaagde waarden, vitamines en mineralen te laten testen en als de dokter daar dan nog wat andere tests aan toe voegt moet ik niet gaan klagen. 

Dus toog ik nuchter naar het werk, zette mijn tas op kantoor en liep naar het prik-lab. Op de hoofdvestiging van dit ziekenhuis hebben ze een ingenieus systeem qua nummertjes trekken voor het diagnostisch centrum maar op deze vestiging is het wat simpeler. Je trekt een nummertje wat je eerst toegang tot de balie verschaft en later tot een bloedprikkamer. Met 3 x woordwaarden best een leuke score in wordfeud. Op het in tweeën gedeelde informatiebord staat links welk 'nummer' zich aan de balie mag melden, en rechts welk 'nummer' zich in welke kamer mag melden. Simpel door zijn eenvoud. Dacht ik. 

Voor mij zitten een ouder, zeg maar gerust bejaard, stel. Zijn nummertje verschijnt als eerste op het informatiebord en hij meldt zich aan de balie. Even later gaat hij weer zitten. 'Je hebt geen nieuw nummertje gekregen', snept zij tegen de man. 'Je krijgt maar een nummertje', antwoord hij gelaten. Daarmee meld je je eerst aan de balie en dadelijk word ik op dat nummer opgeroepen om bloed te laten prikken. Kijk maar op het informatiebord'. Hij wijst naar het bord maar zij kijkt niet. 'Ik snap het niet', zegt zij. 'Eerst verschijnt je nummer links op het donkere deel van het bord en dan meld je je bij de balie', legt hij weer uit, 'En dan wordt je even later met dat zelfde nummer opgeroepen om naar een van de kamers te gaan en dat zie je op het rechterdeel van het bord'. Zij kijkt van haar nummertje naar het bord, van zijn nummertje naar het bord en zegt, 'Ik snap het niet'. Geduldig begint de man weer aan zijn verhaal maar komt niet ver. 'Houd maar op. Je snapt het zelf niet dus hoe kan je het mij nu uit leggen'. 

De man doet er het zwijgen toe. Het gesprek (niet de toon) klinkt zo naar een wekelijks terugkerend gesprek tussen twee collega's dat ik moeite moet doen om niet in de lach te schieten. De oudjes blijven in hun rol want ineens zegt zij, 'Ik heb er nog eens over nagedacht maar nu snap ik het. Eerst verschijnt het nummer...' en ze legt hem uit wat hij haar al driemaal heeft pogen uit te leggen.

Op die manier is op nuchtere maag wachten op een oproepje nog enigszins dragelijk. Wanneer ik klaar ben bij de vampier loop ik tien minuten later grijnzend mijn kantoor weer binnen en vertel het vertaal aan de collega's. Hun gelach vertelde mij dat ook zij de gelijkenis opmerken. 

Ik moet het alleen de twee 'kopieën' zelf nog vertellen. Of zij er ook om kunnen lachen? I don know. Ik vermoed van wel. Zo zijn zij wel! 


8 opmerkingen:

 1. Gewoon uit het leven gegrepen!
  Ik zat te denken, ik mag wel uitkijken, want ik zeg ook vaak... dat snap ik niet hoor! En ja, dan wil ik toch weten hoe iets in elkaar zit.. hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat niet snappen is niet erg. De andere beschuldigen dat hij (of zij) het ook niet snapt omdat jij het niet snapt (ik krijg Snip en Snap visioenen) is een ander verhaal ...

   Verwijderen
  2. Neeee dat doe ik natuurlijk niet.. Dat snap je toch wel?😂

   Verwijderen
  3. Ik snap dat en daarom hoef je toch niet uit te kijken .. (Lees hier de zin uit je eerste reactie..)

   Verwijderen
 2. Je mag wel zwarte koffie drinken als je nuchter moet bloedprikken. Maar ik weet natuurlijk niet hoe jij je koffie drinkt.
  Dan heb je sportieve en gezellige collega's, Wieb!
  Een ziekenhuis is net een afspiegeling van de maatschappij in zandbakformaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zeggen ze bij ons in het gesticht niks over. Dat je koffie mag drinken als je nuchter bloed moet prikken. Alleen water wordt genoemd.Max. 2 glazen

   Verwijderen
 3. Ik vind die man een beetje zielig. Met zo'n vrouw die je alles 3x uit moet leggen. Op nuchtere maag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet niet of zij ook nog nuchter waren. Ik had in ieder geval meteen gegeten en gedronken.. ;-)

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!