zondag 4 februari 2018

Dankbaar ...

Een paar uur na het overlijden van Mam zitten we, Broer, SchoneZus, Zoon en ik in de flat van Mam. Op zoek naar de verzekeringspolis, levensverzekeringen en het adressenboekje. Het louterende herinneringen ophalen is aan het bed van Mam al begonnen. Naast herinneringen worden de eerste praktische zaken al besproken. Wie belt wie, wat, waar, waarom. Maar ook, wat doen we met de inboedel, wie wil wat en waarom niet. 

Wanneer we voor ons gevoel alles hebben gedaan wat je op zo'n eerste dag, als alles nog vers en rauw is, kunt doen trekken we de deur achter ons dicht en vertrekken richting de Griek. Broer heeft de doos met papieren bij zich, SchoneZus de rollator, Zoon een braadpan uit het jaar stillekens. 'Die is perfect voor slavinken mam, dan hoef ik die hele zware pan niet telkens voor je uit de kast te pakken'. Ondanks het echt wel aanwezige verdriet wordt het een gezellig etentje. 

Zondagochtend staat het gesprek met de begrafenisondernemer al gepland. Ik kies gedachteloos een kist, SchoneZus kijkt bedenkelijk, noemt haar meer dan plausibele argumenten en ik ben om.  We gaan voor een andere kist. Over het crematorium, de datum, de plek van opbaren, het moment van laatste keer afscheid nemen, het sluiten van de kist, de kaart en het bedankprentje zijn we het zo eens. De muziek hebben we de avond ervoor al grotendeels gekozen. Dan komt de vraag, 'Willen we meehelpen Mam te verzorgen'. Ik vind het doodeng maar SchoneZus zegt meteen ja. Net als bij Pap toentertijd. 

Dit keer ga ik wel mee naar het mortuarium en ga ik zelfs mee de kamer in waar Mam ligt. Vol bewondering kijk ik hoe SchoneZus Mam's haren wast, haar insmeert met lotion, haar haar kousen aantrekt, haar aankleedt. Heel voorzichtig steek ik een handje toe. Dan gaat SchoneZus met de krultang in de weer om Mam haar haren in model te brengen. Onder haar liefdevolle handen zie ik Mam terugkomen. Als zij, net voor wij weggaan, nog een klein beetje lipgloss op Mam's lippen smeert zodat ook die weer natuurlijk ogen realiseer ik mij wederom blij en dankbaar 'wij' mogen zijn met haar als SchoneZus (en dochter). We hadden het een stuk slechter kunnen treffen.

Daarnaast realiseerde ik mij vanmiddag ook dat ik momenteel coupe Mam (net iets te lang en behoorlijk futloos) heb en dat ik haar excuus, de onmogelijkheid om nog bij een kapper te komen, niet kan gebruiken. Snel schrijf ik op mijn to-do lijstje voor morgen: kapper! Pfff. Het geleefd worden is begonnen.

11 opmerkingen:

 1. Prachtig dat je schoonzus haar zo goed heeft verzorgd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De professionals doen het echt wel goed, maar SchoneZus weet hoe Mam was... Nu is het meer natuurgetrouw..

   Verwijderen
 2. Een terechte schouderklop voor je SchoneZus. Dapper dat je ook een hand hebt toegestoken. Je moest over een innerlijke hobbel heen, en dat geeft niets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan ik mij in ieder geval nooit verwijten dat ik de hobbel niet genomen heb... ;-)

   Verwijderen
 3. Wat mooi dat je dat ook zelf mocht doen als familie. En dat je schoonzus zo lief was. Was bij ons ook maar ik heb het aan de liefdevolle handen van de verzorgsters overgelaten. Was ook prima! Sterkte maar weer.. denk aan je hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn schoonzus komt uit de verzorging en heeft dit altijd een van de mooie onderdelen van het vak gevonden. Als het 'eigen' betreft is het wel bijzonderder....

   Verwijderen
  2. Nou dat is het zeker. Mijn dochter heeft alleen het haar gedaan van mijn moeder en schoonmoeder. Vond ik zo lief.

   Verwijderen
 4. Wat fijn dat jullie dit allemaal in goede harmonie kunnen doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik ook erg blij om. Ik hoor wel eens anders...

   Verwijderen
 5. Da's mooi. Dat je moeder door haar eigen familie verzorgd werd. Fijn dat je hebt kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Da's mooi. Dat je moeder door haar eigen familie verzorgd werd. Fijn dat je hebt kunnen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!