woensdag 21 februari 2018

Duurzaam doorslaan! Kan dat?

Ja lieve mensen, duurzaam doorslaan kan. Persoonlijk heb ik het dan niet over mensen die kans zien 100% duurzamer dan moi door het leven te gaan. Hoewel ik sinds een tijdje best aardig bezig ben met minder afval produceren door duurzamer te kopen weet ik dat ik er echt nog niet ben. Ik mag dan ondertussen de inlegkruisjes voor katoenen exemplaren vervangen hebben, mijn wattenstaafjes mogen tegenwoordig dan schachtjes van papier hebben en er staat eco op mijn toiletpapier... ik ben nog geen die-hard verduurzaamd persoontje. Zelfs als ik de volgende stappen heb gezet zoals een stuk zeep in plaats van handzeep /  douchegel / shampoo en deodorant zonder chemische toevoegingen ben ik nog steeds een kleine speler in het duurzame veld. Maar... in mijn ogen is elke stap er één.

Vol bewondering kijk ik naar mensen die kans zien zonder afval te leven. Die met hun eigen potten en bakjes naar de supermarkt gaan om deze te vullen. 80% van hun eten zelf verbouwen. Ik lees graag over dit soort mensen. Ik vind dit inspirerend. Maar soms gaan mensen in mijn ogen duurzaam te ver. Dat zijn trouwens niet de mensen die inspireren, maar individuen zoals ik .. alleen wel anders. Ben ik van de langzame omschakeling, er zijn ook mensen voor wie de omslag van consumerisme naar duurzaam leven niet snel genoeg kan gaan en die dan gruwelijk door slaan in hun adviezen. Een paar voorbeeldjes.

Verduurzaam je keuken: doe alle plastic kookgerei weg en vervang dit door hout.
Verduurzaam je keuken:  doe alle plastic bakken en potten weg en vervang deze door glaswerk.
Verduurzaam je kledingkast: doe alle snelle mode-items weg en ga voor tweedehands kwalitatief goede kleding die duurzaam gemaakt is.

Hoe goed deze adviezen waarschijnlijki bedoeld zijn, ik kan hier niets mee. Ik ben veel meer een voorstander van het opgebruiken van niet duurzame producten om ze daarna te vervangen door duurzame varianten. Op de een of andere manier voelt dat beter aan dan die hele snelle, in mijn ogen niet echt goed doordachtte en bovendien voor de meeste mensen financieel nauwelijks haalbare methode van 'alles in een keer vervangen'.  Maar misschien zie ik dat verkeerd en is rigoreus te werk gaan in deze het beste. Wie zal het zeggen?

Als je al met duurzaam leven bezig bent, ben je dan een aanhanger van het in rustig tempo vervangen van items cq omgooien van je leven of ben je meer een 'alles of niets, we gaan meteen aan de slag'-type. En waarom? Ik lees het graag!

5 opmerkingen:

 1. Het is toch van de zotte om goede spullen weg te gooien alleen omdat ze niet duurzaam zijn? Dan vergroot je meteen de afvalberg. Gebruik je plastic spullen tot ze "op" zijn. Dat scheelt weer extra bomen door er hout voor in de plaats te nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toevallig vandaag kapotte plastic beker uit de badkamer vervangen door een RVS-exemplaar. Wilde deze aanschaffen via internet maar kwam vanmiddag toevallig langs een H.ema die open bleek te zijn en besloot daar even binnen te lopen.
  Hoeft dus ook geen koerier om te rijden en geen verpakkingsmateriaal er om. Hoe blij kun je zijn voor 4 euro...
  Groet, Ikkelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als ik op duurzaamheid zou letten dan zou ik inderdaad ook eerst het niet-duurzame in huis opmaken. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik (foei, foei, ik weet het) eigenlijk nooit let op duurzaam of niet. Of nou ja, soms sta ik er wel bij stil en dan kijk ik eens bedenkelijk maar ik doe er niets mee. Gemakszucht, vrees ik. Ik schaam me diep.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!