dinsdag 13 maart 2018

3 kilometer en drie kwartier later ...

Ooit woonde ik dertien kilometer van mijn werk vandaan. Om die dertien kilometer per auto te overbruggen was ik zo'n 20 tot 25 minuten onderweg. Ziehier een van de hoofdredenen van mijn verhuizing naar de grote stad. Uitgaande van een reisafstand enkele reis van minder dan één kilometer zag ik de energie en tijdswinst wel zitten (wat dan weer een motivatie om te gaan studeren was, maar dit terzijde). Mijn werkgever dacht daar anders over en zo werd mijn kantoor eerst naar een tijdelijk locatie op 4,5 km en later naar een andere tijdelijk locatie (waar ik ondertussen al weer sinds 2012 vertoef) op 28 km enkele reis verhuisd. Dag tijd en energie zal ik maar zeggen.


Omdat alles went en het rondom Venlo maar zelden druk is draai ik mijn hand niet om voor de 28 km enkele reis. Meestal ben ik binnen 30 minuten op de plaats van bestemming. Iets met bijna de gehele route over de snelweg mogen scheuren. ;-)

Zelden druk betekent niet 'nooit druk'. Zo af en toe doet Venlo qua files met de grote jongens mee. Zoals vanmorgen. Het begon er al mee dat ik moeite had met het uitkomen van de straat. 'Zeker Duitse zondag', zei het blonde stuk van mijn brein daar er nauwelijks auto's met een Duits nummerbord voorbij kwamen rijden wat logisch is omdat de meeste winkels pas om half negen open gaan en ik al om kwart over zeven al die auto's aan mij voorbij zag rijden. Aangezien de meeste auto's richting het centrum reden ging ik richting snelweg.

Zucht. Al snel werd mij duidelijk waarom de meeste mensen richting het centrum reden. Op de snelweg stond alles vast. Pas nadat Grump en ik ons op de brug tussen twee blikken op wielen hadden ingewurmd kwam het besef 'Niet handig. Ik had beter een andere route kunnen nemen' maar ja. Ik stond daar al en meestal kan een mens na het verlaten van de brug best goed doorrijden. Nou, dit keer dus niet. Er was maar een onderdeel van mijn auto wat tempo maakte en dat was de klok. De minuten tikte vrolijk weg en iets in mij zei, 'Als je in dit tempo doorgaat kom je niet op tijd in Venray aan om je werkzaamheden voor de service desk te verrichten'. Ik hoorde op de radio iets over een lange file op de A73 en nam een besluit. Omkeren!

De eerste mogelijkheid om de weg te verlaten nam ik. Halfvol gas, ondertussen stond het verkeer aan alle kanten stil, reed ik terug naar de locatie vlak bij mijn huis. Iets over achten kwam ik daar aan om er, al pratend met collega's achter te komen, dat ik ongeveer 500 meter voor het oplossen van de file de weg had verlaten. Ik had het kunnen weten. Verkeerde keuze. 

Hoewel.... Later kwam ik er achter dat er vlak voor Venray ook een file stond. Misschien toch eens een goede verkeerskeuze gemaakt. In ieder geval ben ik blij dat ik niet dagelijks file-rij. Daar kan ik echt geen lol aan beleven. 

6 opmerkingen:

 1. Volgens mij en de filemeldingen op de radio is het op iedere weg waar dan ook vaker druk dan rustig

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier eigenlijk maar zelden... Vandaar dat ik mij blijf verbazen..

   Verwijderen
 2. Mijn man kijkt vaak op de app van de ANWB hoeveel file er staat. Als het erg druk is rondom Den-Haag komt-ie meestal wat later naar huis.
  Leuke zin: het enige wat tempo maakte was de klok.
  Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ANWB negeert Venlo meestal.Dit keer niet... We telde mee in de wereld van de rijen blik ...

   Verwijderen
 3. Anderhalf jaar lang heen en weer gependeld tussen Amsterdam en Hilversum. Wat een drama! Ik ben erg blij dat ik nu lekker met de trein kan. Heb ik eindelijk tijd om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!