zaterdag 17 maart 2018

Digitaliseren


Ik ben een lezer.  Beter gezegd, ik was een lezer. De laatste jaren is daar behoorlijk de klad in gekomen. Deels omdat ik veel te veel achter (voor of onder, het is maar hoe je het bekijkt) de laptop zit, deels omdat mijn boekenkasten stampvol zitten en er geen boek meer bij kan. Het klinkt misschien stom voor een bibliothecaresse, maar ik ben niet dol op het lezen van boeken die al door 100.000 handen zijn gegaan. Iets met werken op de eerste dag na de zomersluiting van 1985, het innemen van ongeveer 1.700 boeken op een dag en het verwijderen van diverse euh... bijzondere boekenleggers zoals gesmolten repen chocolade, vieze papieren zakdoekjes en gebruikte condooms. Ik was mijn onschuld acuut kwijt.

In 2011, toen ik van een huis met zolder en kelder naar een klein appartement verhuisde ruimde ik de eerste stapels boeken op. Ongeveer 20 verhuisdozen gingen naar een rommelmarkt, nog eens 10 verhuisdozen naar een handelaar en de rest vond een plekje in mijn boekenkasten: één exemplaar van 1.20 x 2.00m  en 4 Billy's van 0,60 x 2.00m. 

In eerste instantie stonden de boeken ook hier twee rijen dik, maar ik ben al een jaar of twee bezig met het schonen van mijn boeken. Het gevolg is dat de achterwand van de grote kast die op mijn slaapkamer staat ondertussen zichtbaar is (op de onderste plank stonden de encaustic art spullen om een idee te geven hoeveel dat was). Zelfs in de kasten in de gang begint wat ruimte te komen. Maar in dit tempo duurt het nog zeker vijf jaar voordat ik alles door mijn handen heb laten gaan. Gelezen heb wat ik eventueel nog eens wil lezen. Probleem is, nu we zo druk aan het ruimen zijn in het huis van Mam gaat het mij thuis allemaal niet snel genoeg. 

Dus heb ik een besluit genomen. Ik ga digitaal. De Billy's mogen een ander tehuis gaan zoeken, de grote boekenkast die nu op de slaapkamer staat gaat naar de gang*), de nog bruikbare boeken gaan naar 't Pakhoes (of kunnen meegenomen worden door bezoekers), de stukgelezen exemplaren bij het oud papier. Alleen de aller- aller- aller bijzonderste exemplaren (zoals bijvoorbeeld de trouwbijbel van mijn grootouders) krijgen samen met nog wat andere zooi een plekje in de boekenkast. 

Het gaat nog wel even duren voordat de e-reader er komt. Ik vind dat ik het budget-onderdeel 'Stuf I forgot to budget for..' de laatste twee maanden al voldoende heb aangesproken met de aanschaf van twee matrassen en twee fauteuils dus wacht ik even totdat ik mijn vakantiegeld heb ontvangen. Dat zal eind mei zijn. Heb ik gelijk een streefdatum wanneer ik klaar moet zijn met ruimen.

Heb ik nog wat vraagjes: Ik zit te denken aan de Kobe Aura eventueel in combinatie met een Kobe plus abonnement zodat ik niet alles wat ik lees hoef te kopen. 
- Heeft iemand ervaring met de Kobe Aura e-reader en zo ja, goed of slecht? 

- In geval van geen ervaring of slechte ervaring, over welke e-reader ben jij tevreden?

- Heeft iemand ervaring met het Kobe-plus abonnement zo ja, goed of slecht??

Ik lees graag van jullie.

*) Tenzij ik besluit dat ik toch liever een Billy in de gang heb ;-)
13 opmerkingen:

 1. Al een jaar of drie heb ik een kobo e-reader, tot mijn grote genoegen! En sinds eennkleine twee jaar een Kobo-plus abo, ook tot zeer groot plezier. Vooral in bed leest her prettig en is mdakkelijk mee te nemen op reis of in wachtkamers, ziekenhuis etc. Heb grote keus, al is niet alles te krijgen, maar wel heel veel en zat in elke categorie. Geen seconde spijt van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen idee. Ik ben een trouw lid van de bieb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zelf een tijd gelezen op een reader waar ik de naam niet meer van weet.
  Tot grote tevredenheid. Echter kon deze niet op internet. Uiteindelijk kreeg ik een I-pad (mini) en sinds dat moment lees ik op mijn pad. Dat is wel een stuk vermoeiender voor mijn ogen en in de zon lezen is ook niet prettig. Daarom overweeg ik nu ook om over te stappen naar de Kobo. Maar ben er nog niet uit welke precies.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. iPad vond ik inderdaad ook niks (en het lukte mij niet om de boeken er op te krijgen) ... Zit zelf ook aan de Kobe te denken. De goedkoopste van het stel. Als-ie over een paar jaar stukgelezen is en vervangen moet worden kan ik bepalen oft-ie zijn geld heeft opgebracht... ;-)

   Verwijderen
 4. Gatsie, die ‘alternatieve’ boekenleggers ....
  Ik heb een Kobo reader, ben er tevreden over: weinig opladen, lekker licht in de hand. Toch geef ik de voorkeur aan het lezen van een echt boek. Maar niet uit de bibliotheek ....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik lees al jaren digitaal en mijn Kobo Aura is werkelijk onmisbaar geworden. Als ik ergens heen ga stop ik hm altijd in de tas voor de vrije leesminuten en een hele boekenkast mee op vakantie is een absolute luxe. Ik ben Kobo-verslaafd! Succes ermee. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn keus staat al bijna vast na al die possitieve reacties..

   Verwijderen
 6. Geen idee, ik lees niet digitaal. De meeste boeken die ik lees leen ik bij de bieb. Als het exemplaar er niet te vies uitziet (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed plan! Ik lees op mijn iPad-mini. Sinds ik die heb, raak ik mijn laptop nauwelijks meer aan. Maar aangezien jij geen fan bent, zou ik voor de Kobe gaan. Ik heb ook een Kobe plus abo (wilde er nog een logje over schrijven, maar ja... Druk, druk, druk) en ben zeer tevreden. Ik lees me te pletter! Ik moet wel zeggen dat ik soms dubbele hoofdstukken in een boek heb. Maar goed, dan blader ik gewoon verder. Ligt misschien aan mijn iPad ;-)
  Ook handig... Ik heb de app ook op mijn telefoon gezet. Als ik onverwachts ergens strand en lang moet wachten, lees ik verder op mijn telefoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Opruimen moet je aan toe zijn en dat is nu zo bij jou! Lekker gevoel hè..
  Ik heb al bijna 6 jaar een Sony e-reader, maar Sony maakt ze dus niet meer. Met een hoes als een boek doe je die open en met een lampje zodat ik heel makkelijk in bed kan lezen. Onmisbaar dat ding! Mijn dochter heeft een Kobo.. geen idee zo gauw welk type, maar ze is er heel blij mee!
  Ik heb zoveel digitale boeken om te lezen dat ik zeker 310 jaar moet worden. Maar ik ben wel lid van Bookchoice. 8 boeken en dezelfde 8 luisterboeken per maand, met redelijk actuele boeken erbij.
  Maar als mijn e-reader het begeeft dan komt er heel snel weer een andere. Hoewel ik dus tussendoor wel papieren boeken ook lees. En die luisterboeken, ach wie weet komen die nog wel eens van pas.
  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een kobo, maar niet de versie die jij noemt. Ben er dik tevreden over. Nog geen abonnement want ik krijg zo veel boeken van alle kanten. Af en toe koop ik een ebook en steeds denk ik dan dat ik eigenlijk toch dat abonnement moet nemen, maar ja ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo lang je genoeg te lezen aangeboden krijgt is een abonnement niet nodig toch? ik las ook iets over de bieb..

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!