zondag 11 maart 2018

Duurzaam eten

Sinds begin dit jaar ben ik best aardig op weg met het minder hard laten groeien van de afvalberg. De wegwerp inlegkruisjes zijn vervangen door katoenen exemplaren en mijn wattenstaafjes hebben geen plastieke maar en papieren schacht. Verder gebruik ik shampoo aan blok en ligt er een stuk zeep te wachten voor wanneer mijn huidige fles body wash leeg is. 

Wanneer ik de weekboodschappen doe kies ik (wanneer er te kiezen valt) steeds vaker voor de biologische variant. Bovendien probeer ik op te letten waar het spul vandaan komt. Biologische appels ingevlogen vanuit Australie zijn in mijn optiek minder duurzaam dan de buitenbeentjes. Bovendien, door buitenbeentjes te kopen groeit de afvalberg goed bruikbaar voedsel ook weer wat minder. 

Alleen mijn vleesconsumptie. Daar ben ik nog niet tevreden over.  Ja, ik koop steeds vaker scharrelkip. Ja, we doen nu drie dagen met een portie waar we ooit één en later twee dagen mee deden, maar toch. Mijn plan om minimaal eenmaal per week vegetarisch te eten lukt niet echt. Eerst gaf ik Zoon daarvan de schuld. Grote jongen, fysiek werk bla bla bla. Het werd vandaag. Zoon is uit eten dus ik kon iets eten wat wij samen nooit zouden eten. Ik kon losgaan. 

Omdat het vandaag de laatste dag van de week zonder vlees is ging ik voor vegetarisch.  Ik kocht pasta-paddenstoelen en spinazie, pakte een paar plakken geitenkaas uit de koelkast, ging los met de kruiden en fabriceerde een vegetarische (en glutenvrije) pasta. Ik had mij al voor de helft door al die heerlijkheden heen gegeten toen een stemmetje zei, 'Lekker hoor, maar ik mis wat'. 'Ik lust wel wat met meer bite', zei stemmetje twee. Ik probeerde sterk te zijn door stemmetje drie te negeren, echt waar... Maar na nog een paar happen gaf ik de stemmetjes gelijk, liep naar de keuken, deed een paar plakken ontbijtspek tussen een stuk keukenpapier en zette dit een paar minuten in de magnetron. Weg duurzame en vegetarische prak. 

Maar de intentie was er. Dat is al heel wat houd ik mijzelf voor. Verder ga ik ter overbrugging maar eens op zoek naar een goede glutenvrije vleesvervanger zonder al te veel chemische rotzooi om mij wat aan het vleesvrij zijn te laten wennen. Iemand een suggestie? 

6 opmerkingen:

 1. Maak je eigen bonen/linzenburger. Ik vind ze lekkerder dan die uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zal het op den duur wel van komen... Heb toevallig een falafal recept opgeslagen vandaag...

   Verwijderen
 2. Sites zat met recepten en ook het vleesvervangend aanbod is groot, de egetarische slager kip is heel goed te doen en falafel ook. Idd kun je ook veel zelfmaken met bv peulvruchten. Keuzes genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen het doen is nog even een dingetje... Maar nu de gedachten er is... Zal de uitvoering ook niet meer lang op zich laten wachten..

   Verwijderen
 3. Ik vind biologisch eten te duur, helaas.
  Inlegkruisjes gebruik ik niet;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Grappig. Ik kijk nergens naar maar met geen vlees heb ik dan weer geen moeite. Er is vast wel iets te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!