dinsdag 27 maart 2018

It smells phishy

Het lijkt wel of ze het ruiken, die fraudeleuze tiepetjes die er hier in den landen rondlopen. Zo krijg je nooit phishing-mails, zo raakt je e-mail adres in onbruik en stromen de bijzondere meldingen binnen. Ze worden ook steeds 'beter' in hun werk. Kon je in den beginne de nep-mailtjes al op een kilometer afstand ruiken (al was het maar door de hoeveelheid spel- en grammaticafouten en de afwijkingen in logo en huisstijl), tegenwoordig zien de meeste mails er bedriegend echt uit. 

Gelukkig zijn er altijd wel wat kenmerken waardoor ik er niet in stink zoals het e-mailadres. Dat komt maar zelden in de buurt van het echte e-mail adres. Ik bedoel maar, de Rabobank gaat echt geen mails versturen met als afzender johan@info_ING_ABNAMRO.com (of zoiets).

Hebben de phishy people er wel aan gedacht om het e-mail adres een beetje gelijkend te krijgen, lijkt het logo en de huisstijl te kloppen en ontbreken de meest opvallende spel- en grammaticafouten, dan is er in de meeste gevallen nog wel een punt om vast te stellen dat de mail nep is.  Ik kan mij vergissen maar volgens mij is het niet mogelijk om een uitstaande boete bij het Justitieel Incasso Bureau middels bitcoins te betalen. Ook te veel ontvangen toeslagen worden nooit teruggestort op de bitcoin rekening van de belastingdienst. 

Meestal word ik scheitziek van alle phishing-mails uit naam van energieleveranciers, hypotheekverstrekkers, autohandelaren en weet ik veel. Maar toen ik van de week een mailtje ontving waarin stond dat de webcam van mijn laptop was gehackt en dat ik heel rap € 1.000,00 op een bitcoin rekening moest storten omdat anders de beelden van mijn webcam sex geopenbaard zouden worden, ben ik in het lachen uitgebarsten. Het hacken zou nog kunnen, maar waar ze de beelden van de webcam sex vandaan gaan halen? Beats me. Toch kan ik mij van zo'n mail voorstellen dat mensen die wel eens hete chatsessies hebben gehad er in stinken. Dit is namelijk zo nep dat het wel echt moet zijn.

Herken jij over het algemeen phishing mail snel? Ben je wel eens de fout in gegaan?

7 opmerkingen:

 1. Phishing-mails, het is om pissig van te worden. Maar helaas zullen ze blijven zolang het voor de daders rendabel is. Gelukkig ben ik (nog) niet de fout ingegaan. Een goede beveiliging op je PC elpt daarbij ook een handje. En blijven nadenken en niet zondermeer alles openklikken. Sterkte ermee en groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben er - gelukkig - nog nooit ingetrapt. Valt gelukkig ook nogal mee de laatste tijd, die phishing mails

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eén keer twijfelde ik of een mail van de Rabobank echt was of niet. Toen heb ik toch maar even gebeld. In de fout gaan heb ik gelukkig kunnen voorkomen. Tegenwoordig doe ik ook geen moeite meer om de e-mail naar "ongewenst" te verplaatsen. Ze deleten is sneller (-:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is de laatste weken echt verschrikkelijk. Van allerlei bedrijven en banken komen ze... zogenaamd dus. Nog nooit ingetrapt gelukkig.
  Ik vertrouw die mails meestal niet en voor het gemak druk ik op antwoorden en dan wordt meestal het e-mailadres leesbaar waar het vandaan komt. In de meeste gevallen is dat dan inderdaad zo'n raar opgebouwd e-mailadres dat niets met de zogenaamde afzender te maken heeft. En dan is het rap naar de 'ongewenste' mail verplaatsen als hij daar al niet in zit en voor altijd blokkeren. Dan komt er in ieder geval van dát mailadres niks meer bij me binnen..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het moeilijkste vind ik nepmails over een pakje dat komt. Als ik ook echt iets besteld heb.Tot nu toe had ik het in de gaten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee. Ik ben er nog nooit ingetrapt. Omdat ik wéét dat mijn bank nooit via email om mijn pincode vraagt. Want inderdaad, ze worden steeds beter (om over de 'spookfacturen' die ik op mijn werk krijg maar te zwijgen. Echt, je tuint er zó in.) Vriendjelief rolt demonstratief met zijn ogen. Hoe kunnen mensen zó stom zijn? Nou, niet iedereen kan goed lezen, niet iedereen snapt het even goed. Echt, ik word heel giftig van dat soort praktijken! Als ik twijfel (vooral op mijn werk over vreemde facturen) is Google mijn beste vriend. Ook niet altijd betrouwbaar maar het leverde toch vaak goede info op.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!