vrijdag 23 maart 2018

Leeg... En koud...


Hoewel wijzelf de afgelopen weken al enorm geruimd hadden, was de flat van Mam's nog lang niet leeg. Afgelopen week is er iemand van een kringloopwinkel komen kijken naar wat er nog stond en na wat onderhandelen is alles gelabeld. Een deel van wat er nog stond ging naar de winkel, de rest zou door het bedrijf naar de stort worden gebracht. Een hele opluchtring.

De afspraak stond op vandaag. Op mijn verzoek had Zoon vrij genomen om mee te helpen. Niet eens zozeer met het sjouwen maar wel met het poetsen na afloop. Om kwart over tien waren wij in Eindhoven; SchoneZus was al in de flat en dat was maar goed ook, want de mannen van het bedrijf waren al druk bezig met de spullen voor de winkel uit de flat te halen. 

Ondanks al ons eerdere ruimwerk bleken er door het hele huis nog schroeven in de muur te zitten. Verder had Pap een voorliefde voor dubbel werk; dingen waren niet alleen vastgeschroefd, vaak zat er ook nog een plaklaagje onder. Wij hadden dus nog genoeg te doen. 

Buiten het ruimen had ik nog een taak. Ik mocht (moest) de sleutel bij de buurvrouw op gaan halen. Iets wat ik al weken voor mij uit aan het schuiven was. De buurvrouw van Mam's is een toppertje en heeft zeker de laatste jaren als een leeuwin over Mam's gewaakt. Mijn plan om het kort te houden mislukte jammerlijk en uiteindelijk heb ik even op Buurvrouw's schouder uitgehuild. Deels omdat zij het ook niet droog hield.  De band tussen beide dames was fenomenaal.

Aan het begin van de middag, ik was Zoon net aan het uitleggen hoe om te gaan met laminaatreiniger en een Leifheit-dweil belde de eigenaresse van de kringloopwinkel. Of het erg was wanneer de laatste spullen pas van de week opgehaald werden want ..... SchoneZus zei dat het niet erg was. Het probleem: Er moesten nog wat spullen naar de winkel en daardoor paste niet alles voor de stort in het busje. Ik keek SchoneZus aan. ' Kunnen we de laatste spullen niet zelf naar de winkel brengen? Gooien we de auto's vol en...' SchoneZus belde meteen terug en herhaalde mijn voorstel. Dat werd aangenomen. Een half uurl later reden we met een auto vol met spullen naar de kringloop. Toen we terugkwamen reden de mannen net weg met een busje vol spul voor de stort. Eenmaal boven bleek Zoon net klaar met stofzuigen en kon gaan dweilen. Een half uur later dweilde hij ons naar buiten. Iets over drieën gaf ik alle sleutels van het huis die ik had verzameld aan SchoneZus.  Het huis is leeg. Dit hoofdstuk gesloten.

Op weg naar huis kreeg ik het koud. Zo koud dat ik niet eens meer de puf had nog even naar buiten te gaan om de boodschappen te doen. Dat heeft Zoon gedaan terwijl ik (veel te lang) onder een warme douche stond. Duimen jullie mee dat het komt omdat ik net als Mam's huis leeg ben? Dat het geen voorbode is van de griep... Want als ik nu ergens niet op zit te wachten dan is het op griep. 

10 opmerkingen:

 1. Ik hoop het ook voor je, dat het geen griep is. Kan zomaar een reactie zijn op wat er de afgelopen maanden op je pad is gekomen. Het is toch een afsluiting. En dat is altijd moeilijk.. Sterkte met de afronding!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nee hoor, je wordt niet ziek. Dit is de kilte van een leeg huis die in jou is gekropen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou goed kunnen. Zoon staat nu, na klagen over de kou, onder een warme douche. En als er iemand het nooit koud heeft... Dan is het Zoon.

   Verwijderen
 3. Heftige momenten zijn dit ongetwijfeld. Wat gebeurt er nu met het huis? Was een koopwoning of een huurwoning.
  Ik vind dat jullie dat mooi doen samen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Huurwoning. De huur is al opgezegd. Dinsdag komt iemand van de woningbouw kijken. Meterstanden opnemen etc. Dan is het wachten op een nieuwe bewoner en hopen dat die het laminaat, vaatwasser en afzuigkap wil hebben, anders moeten we nog een keer aan de bak om alle er uit te slopen. Daar hebben we dan 5 werkdagen vanaf het moment van bezichtigen voor. En wanneer dat is??? Er staat best veel leeg in het complex..

   Verwijderen
 4. Ja, dat hakt er wél in. Kost veel (emotionele) energie. Die wordt onttrokken aan je lijf en kou is wat er overblijft. Maar de tijd gaat je wel weer opwarmen.
  En ik hoop dat de griep je bespaart blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste hoop ik ook. De keelpijn zegt wat anders. Ik maak er een rustig weekend van... Dan komt het vast goed.

   Verwijderen
 5. Ach, Wieb... Zelfs ik krijg het er koud van. Het is zo écht, zo definitief, zo confronteremd. Of we krijgen allebei griep. Dat kan ook. Dikke knuffel!

  PS: prachtige foto!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!