maandag 16 april 2018

YNAB: Waarom betalen voor iets wat je niet gebruikt...

Eerlijk is eerlijk: Meestal draai ik de thuis-administratie op de automatische piloot waardoor ik wel eens denk 'WTF, waar betaal ik allemaal voor" maar nooit iets met die gedachte doe. Gelukkig heb ik soms mijn verstand er wel bij. Zoals eind vorige maand. Ik signaleerde dat mijn R@bo TotaalPakket 10 cent duurder was geworden waardoor ik nu € 4,70 per maand betaal om bankiertechnisch alles zelf te doen en nauwelijks spaarrente te krijgen. De hoogste tijd om te gaan vergelijken. 

Ik zag meteen, 'Dat kan flink goedkoper'.  Het BasisPakket kost slechts € 2,80 en is bijna gelijk aan het TotaalPakket. Het verschil zit 'em in een creditcard met een lagere limiet , extra kosten bij geldopnames buiten de eurozone en ik zou de 25% korting op de doorlopende reisverzekering kwijt raken.  Even heb ik overwogen om nog verder te down-sizen door voor het DirectPakket van € 1,50 per maand te gaan maar ik zag net op tijd het addertje onder het gras. De creditcard zou mij € 2,00 per maand gaan kosten. Nu gebruik ik dat ding niet zo vaak dus de limiet naar beneden bijstellen vind ik niet erg maar helemaal geen creditcard meer hebben is toch lastig in het internettijdperk (al ben ik er mij van bewust dat  er miljoenen mensen zonder creditcard zijn die wel van internet gebruik maken).

Zat ik alleen nog met die 25% korting op mijn doorlopende reisverzekering in mijn maag. Wat ging ik door het aanpassen meer betalen voor mijn verzekeringspakket. Niks. Sterker nog, ik ga minder betalen voor mijn verzekeringspakket. Want wat heb ik aan een doorlopende reisverzekering wanneer ik nooit op reis ga. Ik gooide de verzekering er uit, loop daardoor 3% korting mis maar betaal uiteindelijk dankzij beide aanpassing (1,90 + 2,59 = € 4,49 per maand minder. Kan ik op jaar basis een keertje extra uit eten.Lekker toch!5 opmerkingen:

 1. Goed geregeld.. Ik heb het goedkoopste pakket al, viel weinig mee te rommelen. Geen creditcard van de Rabobank, maar een Visacard via de ANWB. Heb ik al zo lang en is handig want als je de rekening krijgt hoef je pas 3 weken later te betalen. En dan betaal ik ook altijd meteen het hele bedrag. Of ik boek alvast van mijn rekening over wat ik ermee betaald heb als dat makkelijker is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo ga ik er ook mee om. Meestal gaat het om aankopen van een paar euro's. App-s en muziek en zo...
   Ik ben geen lid meer van de ANWB. Heb al 20 jaar voor niks betaald. Wat een pech...

   Verwijderen
 2. Ik gebruik de creditcard nauwelijks, maar het is wel een handige ‘voor het geval dat’ als we op reis zijn/gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind vooral verzekeringen héél lastig. Als je optelt wat je allemaal aan premie betaalt! Dan lijkt het wel eens verstandiger om gewoon zelf te gaan sparen. Vooral omdat verzekeringen vaak zo moeilijk doen als je iets claimt (wat ik dus nog nooit gedaan heb).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel herkenbaar. Zeker voor de inboedel. Voor dat bedrag had ik al tweemaal het huis opnieuw in kunnen richten..

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!