vrijdag 4 mei 2018

Een goed gesprek met de Hypotheker

Toen ik in 2011 eindelijk de knoop 'wel geen huiseigenaar worden' had doorgehakt stond de rente, zeker in vergelijking met nu, hoog. Toch gingen mijn maandelijkse woonlasten door de aanschaf van mijn huisje enorm achteruit. Tegenwoordig betaal ik ongeveer  € 600,00 per maand om te wonen. In dat bedrag zitten: de hypotheek minus de HRA, de levensverzekering, de 'contributie' voor de vereniging van eigenaren (onderhoud, opstalverzekering en water), gas en elektriciteit, de gemeentebelasting en de parkeervergunning. Omdat ik in 2011 iets minder verdiende dan nu, kon ik toen niet anders dan voor een deel van de hypotheek voor de optie 'aflossingsvrij' te kiezen. Ik ging voor 50% aflossingsvrij en 50% spaarhypotheek. 

Sinds mijn verhuizing is er wel wat gebeurd. De wereldeconomie is ingestort, de rente staat historisch laag en ik ben meer gaan verdienen. Soms is het geluk met de domme ;-). Dankzij dat laatste, en dankzij mijn talent om meer te doen met minder geld, heb ik de afgelopen zeven jaar het aflossingsvrije deel van mijn hypotheek met bijna 50% naar beneden gebracht en daarmee ook de maandelijkse woonlasten (al is het voordeel door verminderde HRA minder spectaculair dan je zou verwachten). 

Omdat die rente momenteel nog steeds historisch laag staat en het rommelt op het werk leek het mij een goed idee eens iets met mijn hypotheek te gaan doen. Misschien zelfs wel voor een andere vorm te gaan. Daar ik al speurend op het net door de bomen het bos niet meer zag klopte ik bij de Hypotheker in mijn woonplaats aan. 

Vol verwachting liep ik daar vandaag binnen. Nadat de eerste berekeningen waren gemaakt moest ik even slikken. De boete om mijn hypotheek nu om te zetten naar een andere vorm is dusdanig hoog dat er van 'profijt' totaal geen sprake is. 'Maar waarom,' vroeg de adviseur, 'Ga je niet door met waar je nu mee bezig bent. Het boetevrij aflossen van het aflossingsvrije gedeelte. Dat levert jou het meeste rendement op. Over drie jaar krijg je dan een nieuw aanbod van je huidige hypotheekverstrekker waar je of op in kunt gaan en aan de hand daarvan kunnen we kijken of het ergens anders voordeliger kan of dat je beter kunt blijven zitten waar je nu zit. De rente zal de komende tijd wel wat stijgen, maar vast niet boven de 5,1% uitkomen die je nu betaalt.' Kijk, dat is een advies waar een mens wat aan heeft. 

Eenmaal thuis ben ik even aan het rekenen en schuiven binnen mijn budget geslagen. Het sparen voor de keuken/badkamer zal even wat minder snel gaan, maar uiteindelijk is het voor een goed doel. Het verlagen van mijn maandelijkse lasten. Het was een welbestede middag!

2 opmerkingen:

  1. Hoe zo'n gesprekje je ogen kan openen hè.. Gewoon doorgaan dus! Trouwens, je hebt niet echt hoge lasten dus wordt het een win-win situatie!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!