woensdag 13 juni 2018

Examenstress, opgeklopt door (social) media of..?

De eerste post die ik vanmorgen op Facebook zag ging over examenstress. Het eerste bericht wat ik vanmorgen op de radio hoorde ging over examenstress. Op het werk zag ik moeders met bleke snuitjes want 'examenstress'. Op weg naar huis hoorde ik op de radio het woord 'examenstress' weer vallen en eenmaal thuis zag ik op mijn favoriete website het onderwerp voorbij komen en ik dacht: 'Waar gaat dit over?'.

Duh, natuurlijk weet ik dat de 300.000 examenkandidaten vandaag de uitslag krijgen maar kom op zeg, je maakt mij niet wijs dat al die 300.000 jongens en meisjes in de stress zitten voor een uitslag die voor meer dan 80 % van de jongeren (dit gok ik even afgaande op wat ik mij nog uit het verleden kan herinner) al vast staat.  Voor maximaal 20% zal het er om spannen; kan het vriezen of dooien. 

Alleen... Ik kan mij uit mijn eigen verleden maar ook uit de tijd dat Zoon examen deed deze stress niet herinneren. Ik wist dat ik geslaagd was, alleen de uiteindelijke lijst was een kleine verrassing. Voor Zoon idem dito. Eigenlijk voelt het vandaag of ik van een andere planeet kom. Dus vraag ik mij af, bestond die extreme stress 40 - 30 - 20 - 10 - 7 jaar geleden ook al, of is dit het gevolg van elkaar en de ouders via (social ) media he-le-maal gek maken? 

Wat denken jullie? Zat je zelf ooit ook in de stress of wist je het eigenlijk wel? En voelde het mee wachten met je kinderen makkelijker of zwaarder dan ooit het wachten op je eigen uitslag?  Ik ben heel benieuwd. 

10 opmerkingen:

 1. Ik kan het me ook niet herinneren eigenlijk. Mensen maken elkaar vooral gek denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had geen stress want ik wist dat het goed zat, maar herinner mij 2 vriendinnen die echt in de zenuwen zaten. Maar volgens mij hoefden wij niet zo lang te wachten zo'n 52 jaar geleden, dat weet ik niet meer..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij mij hing het erom of ik wel of niet zou slagen, dus ik was ergens wel bang dat ik gezakt was. Uiteindelijk viel het mee en mocht de vlag ook bij mij uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, maar dan was de stress terecht.. Terwijl ik nu denk dat velen zitten te stressen om het stressen terwijl het gewoon niet nodig is/was...

   Verwijderen
 4. Middelste kon echt niet geloven dat hij geslaagd was, hij stond er enorm slecht voor voor de start van het centraal schriftelijk examen. Maar echt stress? Daar zijn/waren we te nuchter voor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had heel veel stress omdat het er echt om spande. Het bericht dat ik geslaagd was werdt door mijn moeder met gejuich ontvangen en ik was vooral aan het stressen over de puntenlijst. Ik had me namelijk ingeschreven voor een lotingsstudie en wilde dus een zo hoog mogelijk gemiddelde om zo veel mogelijk kans te maken.
  Mijn moeder was dus erg opgelucht en ik zat helaas nog even in de stress...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dubbele stress dus... Daar kan ik mij wel wat bij voorstellen.

   Verwijderen
 6. Dat dacht ik dus ook. Nieuwsgierig naar de puntenlijst? Ja. Maar echt stress? Nee, de meesten niet volgens mij. Massa-hysterie of zoiets...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik geloof dat wanneer ik examen zou moeten doen in deze tijd, mijn stress hoger dan zijn dan toen (half jaren 80). En waarom? Omdat er nu nèt iets meer van de eindexamenkandidaten gevraagd wordt. Omdat ik er goed voor stond, voor de examenperiode, kon mij niet zoveel gebeuren. Met een slecht gemaakt examen, zou mijn gemiddelde per vak nog steeds OK zijn.
  Maar de jeugd van nu moet wél betere examens afleggen. Die cijfers moeten namelijk 5,5 gemiddeld of hoger zijn. En dàt is toch wel een dingetje. Omdat inschatten hoe je je examens gemaakt hebt, best lastig is.
  Helaas heb ik het 2x meegemaakt. Dat een leerling een prachtige eindlijst had, maar gemiddeld niet aan die 5,5 kwam. Waren ze toch wél gezakt........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor deze aanvulling. Dan hadden wij vroeger iets meer speelruimte ..

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!