zaterdag 2 juni 2018

Ik heb vrienden, maar hoe lang nog?

Ik schreef het eerder: Ik heb weinig moeite met het herkennen van spam. Ik zou deze uitspraak iets willen nuanceren. In mijn privé situatie ben ik best wel goed in het herkennen van foute mailtjes. Kleur, logo, taalgebruik, opmaak en natuurlijk het e-mailadres schreeuwen het vaak uit. Over alle andere vormen van spam wil ik het nu even niet hebben. Oh, wacht, daar gaat dit blog dus over.

Gisterenochtend kreeg ik op Facebook, via messenger, een berichtje binnen van een collegaatje. Geen tekst, geen uitleg, alleen een youtube filmpje. Normaal gaat er dan een belletje rinkelen. Dit keer niet want ik had, heel toevallig, de dag ervoor aan haar gevraagd mij iets te sturen. Ik klikte op de link, die opende zich niet en ik dacht, 'Oeps spam', sloot het tabblad en ging verder met waarmee ik bezig was. Had ik toen mijn wachtwoord voor Facebook reset was er niets aan de hand geweest. Maar ja, druk bezig met She's Changing Lanes

Nu weet ik wel dat ik vrienden heb. Ongeveer 12 uur nadat ik op die stomme link had geklikt explodeerde mijn What's App. Wat dat voor wazig berichtje was wat ik via messenger had verstuurd. 'SPAM' schreef ik terug en logde in op Facebook. Ik was net een berichtje aan het schrijven op mijn tijdlijn met een waarschuwing toen alles weer in het Birmees stond, Facebook dicht klapte en ik de melding kreeg (in het Nederlands), Je account is geblokkeerd want je wordt verdacht van illegale praktijken. 

Lekker dus. Na via what's app een vriend gevraagd zoveel mogelijk wederzijdse vrienden te waarschuwen ging ik pogen om in te loggen op Facebook. Dat lukte nog redelijk vlot. Daarna het wachtwoord van Facebook gewijzigd en dat van Google. Dat doe ik altijd samen omdat mijn chromebook via Google ontgrendeld wordt. Hierna kon ik de schade opnemen. Vragen beantwoorden. 'Ja het is spam. Niet klikken. Heb je dat wel gedaan, wachtwoord wijzigen'. 

Daarna ging ik iedereen die het berichtje had gehad via messenger (dat gebruik ik alleen op het chromebook via Facebook) dat het een spamberichtje betrof om aansluitend alle conversatievensters te verwijderen.  Tussendoor was ik vragen aan het beantwoorden, mensen door het wachtwoordreset proces aan het leiden (echt lieve mensen, dat moeten jullie wat vaker doen dan eenmaal in de tien jaar). Het werd een drukke maar gezellige avond. Ik heb vrienden gesproken die ik al tijden niet meer gesproken had. Eigenlijk had ik een topavond, al typte ik mijn vingers zowat blauw.

Ik denk alleen niet dat ik dit 'grapje' nogmaals moet herhalen, want dan houd ik geen vrienden meer over ben ik bang. ;-)

7 opmerkingen:

 1. Oef wat een ellende. Ben blij dat ik geen fb heb en dat ik de meeste reclame blokkeer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit soort geintjes gebeurt ook via What's app heb ik al begrepen. Stom gedoe is het toch... Waar hebben mensen lol in ...

   Verwijderen
 2. Niet leuk dit soort dingen hè.. Ik word bestookt met allerlei bijna gewonnen prijzen.. Ik meld me maar af en blokkeer de email adressen. Een keer weer eens ergens op in gegaan. Weet al niet eens meer waarop...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zooooooo vervelend dit altijd. Gelukkig is het mij nog nooit gebeurd, maar inderdaad wel van meerdere mensen eens zo'n link gekregen. En ik vind het ook niet eens gek dat er mensen zijn die erin trappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn geval was er een 'reden'... Ik zat op een berichtje van iemand te wachten en dacht.. Een aantal vrienden van mij hebben ook op de link geklikt want van Wieb en dus betrouwbaar... Helaas werkt het zo niet.

   Verwijderen
 4. Hé! Ik vond dat je het netjes opgelost hebt, hoor. Iedereen keurig gewaarschuwd, chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben zuinig op mijn vrienden. Heb er niet zo veel... ;-)

   Verwijderen

Reacties zijn welkom. Altijd!